12 de des. 2010

Les famílies de les víctimes de la repressió franquista a Tarragona tanquen un dol de més de 70 anys


L'escultura 'Dignitat' inaugurada aquest diumenge presideix la fossa comuna de les víctimes de la dictadura

Tarragona ha fet justícia a les víctimes de la repressió franquista amb un acte d'homenatge i la inauguració de l'espai escultòric 'Dignitat' que presideix la fossa comuna de més de 770 persones afusellades fins a l'any 1948 a la ciutat. Centenars de familiars han participat a l'acte presidit pel Conseller en funcions d'Interior, Joan Saura, qui ha remarcat la lluita de totes aquestes víctimes pels valors democràtics. 'Som hereus d'aquesta gent que ens ha deixat un llegat democràtic', ha dit. A l'homenatge s'han repetit les crides a trencar el silenci, a explicar aquest negre episodi de la història del país a les futures generacions i a no oblidar els morts. Tot, per no repetir els errors del passat.

ACN

L'associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), amb el suport del Memorial Democràtic, La Diputació de Tarragona i l'Ajuntament, han inaugurat, aquest diumenge al matí, l'espai escultòric 'Dignitat', de l'artista Salvador Manyosa, i que presidirà la fossa comuna del cementiri de la ciutat on estan sepultades la majoria d'aquelles víctimes. Centenars de familiars han participat l'acte, presidit pel conseller en funcions d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura.

El conseller ha aprofitat per demanar que "es continuï defensant la democràcia" ja que aquesta "no es guanya d'una vegada per sempre, ni és segura i sempre hi ha perills de retallades de la democràcia". Saura ha defensat que la política de la Memòria Democràtica té l'objectiu de conservar una societat amb els valors "de la justícia social, de l'equitat, la fraternitat i la solidaritat".

Hi ha hagut també molts reconeixements a la llarga i dura tasca de l'AVRFT i en concret a la seva presidenta, Montserrat Giné. Giné s'ha mostrat satisfeta per haver aconseguit la dignificació de la fossa comuna del cementiri de la ciutat i ha lamentat que moltes persones no hagin estat a temps de veure aconseguit aquest deure. La presidenta també recordat que s'havia oblidat, tant per la societat i com de les administracions, i durant molt de temps, "massa", ha dit, "una part trista de la nostra història", i ha agraït poder tancar un dol que s'arrossegava des de feia 72 anys.

La primera dignificació de la fossa comuna de Tarragona es va fer el gener d'aquest mateix any amb la inauguració d'uns plafons on es recullen els noms de les persones, un totals de 771, afusellades a la Muntanya de l'Oliva, i les mortes a les presons i hospitals de Tarragona en acabar la Guerra Civil i fins l'any 1948. La ciutat ha fet altres accions per recuperació de la memòria històrica amb la senyalització de la Casa del Pretori Romà 'Pilats', presó franquista fins el 1953, on més de 3.500 persones van patir tot tipus de vexacions i on moltes en sortien per a ser afusellades al costat del cementiri.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada