30 de des. 2010

Greenpeace recorda que el procés del cementiri nuclear ha 'fracassat políticament'

L'organització ecologista ha presentat una demanda a l'Audiència Nacional contra l'expedient

Redacció /Reus Digital 29 de desembre de 2010

Greenpeace va presentar el 23 de desembre una demanda davant l'Audiència Nacional sol·licitant que es declari nul·la de ple dret la resolució que va suposar l'inici del procés per trobar un emplaçament al Cementiri Nuclear Centralitzat. Aquest dimarts fa un any de la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat d'aquella resolució i, segons Greenpeace, durant aquest any ha quedat demostrat que "els projectes tècnics i els estudis de seguretat específics" de la instal·lació "no existeixen" com va reconèixer el Ministeri d'Indústria davant l'Audiència Nacional en el recurs contenciós administratiu interposat per l'ONG. És per això que ara se sol·licita la nul·litat de tot el procés.

En una nota feta pública per Greenpeace, l'entitat considera que "ha quedat clar que no hi ha cap urgència" per construir el magatzem, atès que els informes periòdics del Consell de Seguretat Nuclear al Congrés dels Diputats demostren que "hi ha diverses centrals nuclears que encara tenen capacitat d'emmagatzemament per molts anys a les seves piscines de refrigeració de combustible gastat".

A les centrals on ja no queda espai s'ha optat per construir magatzems temporals individualitats, com és el cas de Trillo, Zorita (en desmantellament), Ascó I i Ascó II. "El procés del Cementiri Nuclear Centralitzat ha descarrilat socialment i políticament, ja que ha quedat demostrat l'ampli rebuig social i territorial" que desperta, segons explica Carlos Bravo, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace.

Bravo puntualitza que aquesta realitat és ben diferent a la descrita pel ministre d'Inústria, Miguel Sebastián, quan assegurava que el procés acabaria en 4 o 5 mesos i que hi hauria "bufetades" entre els municipis per fer-se amb la instal·lació.

Greenpeace reitera la perillositat del cementiri nuclear centralitzat i destaca la necessitat de posar en marxa un pla urgent de tancament progressiu de les nuclears per reduir els residus radioactius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada