5 de set. 2011

Darrers esdeveniments a Ascó i intensificació de la campanya d'oposició. Crida a la reacció

Els darrers esdeveniments en la central nuclear d'Ascó i la política informativa del CSN i la ANAV. La campanya d'oposició a la renovació del permís de funcionament continua, i ja supera les 300 entitats adherides. Entreu a la web http://www.totsdos.es/tln-enti i recolzeu el text que denuncia la irracionalitat de mantenir aquesta amenaça sobre la societat i el medi ambient.

Els dos darrers casos d'incidents d'Ascó són una mostra de la distància entre retòrica nuclear i realitat.

Primer. Entre el 4 i el 5 d'agost. Segons la nota emesa pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN) i la Associació Nuclear Ascó – Vandellòs (ANAV), cap a la 1 de la matinada del 4 d'agost es va disparar, durant uns breus segons, una alarma indicant la presència de gasos radioactius en els sistemes de ventilació de l'edifici de contenció. Cap a les 10 del matí del 5 de juliol, la web de successos notificats del CSN indicava que els sistemes havien actuat de manera automàtica, i que s'estaven realitzant maniobres de des-gasificació del circuit primari per baixar la radiació de fons. La nota afirmava, com és habitual, que el succés no havia tingut “repercussió en els treballadors, la població o el medi ambient”.

Al marge de que resulti xocant que la nota informi de l'absència d'impacte ambiental d'un succés que, segons el seu propi redactat, encara no havia finalitzat; el que crida més l'atenció és que, hores d'ara, tres setmanes més tard, encara no es sàpiguen amb exactitud les causes, ni s'hagi explicat el desenvolupament, ni s'hagin detallat les mesures aplicades per evitar la seva repetició.

El segon. Entre el 22 i el 23 d'agost. El 22 d'agost els dos grups de la central nuclear van baixar a un 64% la seva potència de generació. Encara que les dades es van reflectir a la pàgina web del CSN que registra la producció de les centrals, ni el CSN, ni l'empresa propietària, ni la ANAV, van donar cap explicació sobre aquesta baixada de potència. Finalment, desprès de vàries demandes d'informació, la ANAV va informar, sense entrar en detalls, de que es tractaven d'operacions de manteniment.

Així són la pràctica totalitat de les notes informatives del CSN sobre les incidències i problemes de funcionament de les centrals nuclears en general, i d'Ascó en particular. La transparència informativa es limita a la comunicació puntual d'un esdeveniment, sense criteris que permetin definir la seva importància i evolució. La pauta aplicada correspon a un cicle establert en base a informar – tranquil·litzar – oblidar, i esperar al següent succés. En el cas d'Ascó aquesta política informativa resulta especialment punyent a la llum de l'historial d'incidències, més de 100 en 4 anys, dels incompliments de la cultura de la seguretat, i de les complicitats demostrades entre els propietaris de la central i el CSN, que van tenir el seu màxim exponent en la fuita de radioactivitat del 26 de novembre de 2007, amagada per les dues parts durant més de quatre mesos.

Al marge d'un increment en la retòrica, no sembla que la catàstrofe de Fukushima hagi implicat canvis reals en el secretisme informatiu sobre les centrals nuclears. Per això, les sessions de debat que la Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA) va realitzar sobre Fukushima entre el 20 i el 24 de juny, es van fer a porta tancada. I per això la informació sobre l'actual fuita radioactiva continuada al Japó, i les seves conseqüències, es dona sense rigor, sense establir referents, amb un reconeixement continuat d'episodis de censura, que van seguits de reiterades demandes d'excuses; una informació contradictòria, que no explica clarament l'abast temporal i geogràfic de la catàstrofe.

En energia nuclear, la veracitat, el rigor, la seguretat i el nivell de riscos a assumir són aspectes subordinats als beneficis econòmics. Aquesta és la pauta informativa de la indústria nuclear i del CSN, malgrat que com agencia estatal aquest organisme, teòricament, hauria de controlar la indústria.

Per això és coherent amb aquesta pauta que el CSN informi a favor de la continuïtat del funcionament d'Ascó, encara que es reconegui la seva caducitat, una caducitat que es demostra en el llistat de problemes tècnics que la central ha de solucionar; això sí, sense aturar el seu funcionament.

I també per això és coherent oposar-se a aquestes situacions. La campanya contrària a l'allargament de la llicència d'Ascó engegada des de Tanquem les Nuclears compta, fins al moment, amb més de 300 entitats que la recolzen. Es té la seguretat de que més associacions, cooperatives, entitats culturals, esportives o juvenils; més fundacions, empreses i comerços; més grups de base sindicals, i polítics, i més institucions es manifestaran abans de que el proper 1 d'octubre, el termini legal venci.

Catalunya, a 26 d'agost de 2011.

http://www.tanquemlesnuclears.org

Més informació sobre la situació d’Ascó a:
http://www.tanquemlesnuclears.org/campanyes/asco/ascoapunt.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada