26 de set. 2011

L'ICS vol retallar a la meitat l'extra de Nadal i ajornar pagaments

A la demarcació espera estalviar al voltant de cinc milions d'euros

Enrique Canovaca/ ACN / Reis Digital 26/09/2011



Protesta a Reus dels treballadors de la Salut
(Foto: Enrique Canovaca)

Per fi l'Institut Català de la Salut (ICS) ha concretat les mesures que vol prendre fins el mes de desembre per tal d'estalviar 45 milions d'euros a tota Catalunya, dels quals al voltant de cinc a la demarcació, amb l'objectiu d'eixugar el dèficit al departament. En una reunió celebrada a Barcelona, l'ICS ha proposat als sindicats una retallada de la metitat de la pagat extra del nadal, així com posposar els pagaments de guàrdies i complements dels propers tres mesos. Salut no proposa acomiadaments d'interins, tal i com s'havia especulat durant la setmana passada, i presenta unes mesures que afecten a la totalitat dels treballadors sanitaris. Aquests tenen temps fins dijous per decidir si les accepten.

De moment, Salut no proposa acomiadar més d'un centenar d'interins de la primària al Camp de Tarragona. Les informacions donades pels coordinadors dels ambulatoris durant la setmana passada, afirmant que part dels interins anirien al carrer si els fixos no es rebaixaven un 10% el sou, no s'han fet realitat aquest dilluns. Finalment, l'ICS vol fer responsables del dèficit sanitari a tota la plantilla, a través d'una reducció menor al 33% en el complement de destí, depenent de la categoria laboral. Això significaria una reducció a la meitat de la paga de nadal.

En termes absoluts, un cap de servei d'hospital podria perdre 1.248 euros, un metge, al voltant dels 870, i un zelador, uns 420 euros. Amb aquesta mesura s'estalviaria a tota Catalunya uns 25 milions d'euros. La resta fins arribar als 45 milions es trauria d'ajornar el pagament de complements com el de la carrera professional, del novembre al febrer. Les guàrdies, a més, es pagarien a seixanta dies i no al mes següent com fins ara. Els sindicats han mostrat la seva oposició a aquestes mesures, a l'espera que els treballadors donin la seva opinió en les diferents assemblees.

A la demarcació, l'estalvi que vol fer l'ICS supera els cinc milions d'euros, entre els àmbits de primària del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i els hospitals de Joan XXIII de Tarragona i de la Verge de la Cinta de Tortosa. Concretament, a la primària de les nostres comarques la xifra és d'1.280.000 euros, segons ha explicat a aquest mitjà la presidenta de la Junta de Personal, Gemma Ortega, qui considera "una coacció i un absurd" que el Govern vulgui fer pagar el dèficit sanitari existent als treballadors, quan és un àmbit que afecta a tota la societat.

Els cinc sindicats que formen aquesta Junta de Personal -CCOO, UGT, CATAC-CTS, SATSE i Metges de Catalunya- han proposat a la direcció territorial que acabi amb una norantena de càrrecs intermitjos, com a directors mèdics, adjunts d'infermeria i referents d'atenció a l'usuari, el que suposaria un estalvi d'entre 500.000 i 600.000 euros. Fins arribar als 1,2 milions d'euros, la Junta de Personal considera que el Govern pot ajornar el pagament de les quotes de la Seguretat Social, com fan altres administracions.

La decisió d'acceptar o no les propostes de l'ICS està en mans dels treballadors. Al Camp de Tarragona, aquest dilluns a la tarda hi ha prevista una assamblea al centre cívic de Torreforta. El més probable és que la plantilla rebutgi de ple aquestes mesures i es concretin respostes contundents. A Reus, aquest migdia ja s'ha produït una assemblea al CAP Sant Pere, tot i que no s'ha decidit res concret a l'espera de la reunió a Tarragona.

o0o

CCOO convoca vaga a tots els serveis de Renfe el dilluns i el dijous

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada