21 de set. 2011

Medi Ambient dóna el vistiplau per construir el cementiri nuclear a Ascó

El Ministeri no troba "impactes significatius" en la instal·lació després que el CSN emetés un informe favorable sobre els efectes de la radiació

ACN / Reus Digital 21/09/ 2011

La Secretaria d'Estat pel Canvi Climàtic del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha emès un informe d'avaluació ambiental favorable per a la construcció d'un magatzem temporal individualitzat -ATI en les seves sigles en castellà- de residus nuclears dins del recinte de la central d'Ascó (Ribera d'Ebre). La resolució, aprovada el passat 1 de setembre i feta pública aquest dimecres al BOE, considera que la instal·lació i el seu procés de construcció no suposaran "impactes significatius" sobre el medi ambient i l'entorn. L'estudi no entra a calibrar els riscos de la possible contaminació radiològica, després de l'informe favorable en aquest sentit emès pel Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Segons els gestors del complex atòmic, el magatzem ha de permetre funcionar a la central durant els pròxims anys davant la manca de capacitat de les piscines per emmagatzemar el combustible gastat i l'ajornament de la decisió sobre la ubicació d'un magatzem temporal centralitzat.

D'acord amb l'informe del ministeri, les instal·lacions es construiran tres quilòmetres al nord del nucli urbà d'Ascó i quatre al sud de Flix, i ocuparan dos hectàrees de terreny dins del recinte nuclear amb la qualificació urbanística de zona industrial. Estructuralment, estarà format per dos lloses sísmiques sobre les quals podran descansar 32 mòduls d'emmagatzemament i un total de 1.024 elements de combustible gastats.

L'informe destaca que la zona on s'emplaçarà l'ATI té una "baixa sismicitat" i no afecta de forma directa zones naturals protegides, tot i admetre la seva proximitat amb espais de la Xarxa Natura 2000 i zones ZEPA en el curs de l'Ebre i el pas de l'Ase. Tampoc observa afectacions sobre la vegetació, pins i matolls, o la fauna de la zona.

La proposta inicial es va sotmetre a informació pública i va rebre les aportacions de diferents departaments de la Generalitat, institucions estatals, municipals així com entitats ecologistes. Entre d'altres consideracions, les al·legacions apuntaven a la possibilitat de despreniments de terreny per estar situat en un fort pendent, la possibilitat de terratrèmols tot i la "baixa sismicitat" apuntada o la seva situació en una zona susceptible d'inundació prop del riu Ebre.

L'estudi conclou que les principals afeccions sobre l'entorn, pel que fa a qualitat de l'aire o geomorfològiques, tindran lloc durant el procés de construcció del magatzem, amb les excavacions i el moviment de prop de 44.000 metres cúbics de terra, amb mesures reductores de l'impacte. El ministeri proposa mesures per evitar que aquestes actuacions no afectin el riu Ebre ni les possibles aigües subterrànies, que no s'haurien detectat. El sistema de residus pel funcionament de l'ATI -des d'inerts a "perillosos", els generats per les màquines- s'integraran en la gestió de la mateixa nuclear.

El desmantellament d'aquest magatzem temporal individualitzat i la posterior restauració de la parcel·la on s'ubica quedaran integrats en el mateix pla per al desmantellament de la central nuclear d'Ascó, en considerar que es tracta d'una instal·lació interna del complex.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada