28 de set. 2011

Veracruz: un altre estat de Mèxic consternat

Joan Carles Guisado Cabezas / Font: suite101.net 27/09/2011

Els de Veracruz terroritzats pel crim organitzat i consternats per la ineficàcia dels seus governants, viuen en un continu desassossec.

Des que Javier Duarte va accedir al lloc de governador de l'estat, Veracruz ha patit una onada de matances, el crim organitzat campa per la ciutat sense cap pudor amb la connivència de molts funcionaris públics.

"Rota la tranquil.litat en territori Veracruz pels re-acomodament dels càrtels de la droga, no obstant la presència massiva d'elements de la Marina a tot l'estat-, la violència s'ha intensificat en l'últim any, el que converteix a Veracruz a la entitat més inestable per les "balaceras" i les constants execucions, sobretot de "Zetas", els qui van dominar l'entorn en l'administració de Fidel Herrera ", ens destaca la Revista Proceso en la seva edició número 1821.

La injustícia social com llavor del crim organitzat

Segurament ni Javier Duarte, governador de Veracruz, ni Felipe Calderón, president de Mèxic, siguin els culpables de tanta inseguretat, però sí que tenen molta responsabilitat. La violència a Mèxic no és cosa nova, ve des de fa molt temps. El repartiment de la riquesa a Mèxic, i a Veracruz en particular, és extremadament injust, el salari mínim no és suficient perquè un pare de família pugui alimentar dignament als seus.

A l'hora que hi ha persones que difícilment poden alimentar-se, hi ha ciutadans amb un nivell de vida envejable, fins i tot per al primer món, aquesta desigualtat social és la llavor del crim organitzat a Mèxic.

Més igualtat social, més dignitat per a les persones, més protecció per als nens i les famílies, més educació, aquestes són algunes de les premisses mínimes per començar a caminar, aquesta és la veritable lluita contra la violència.

La ineptitud política i la corrupció imperant

"Mèxic: un país mal dirigit, on els que governen han descobert que és molt difícil tenir èxit perquè tenim una policia corrupta, un Exèrcit sota sospita." Responia l'escriptor mexicà Elmer Mendoza (Culiacán, 1949), en una entrevista atorgada al diari espanyol "El País". Un indici de buscar solucions el contestava en una altra pregunta: "Hem demanat al Govern que cridi als experts als quals no ha cridat, que reelabori la Constitució, que replantegi el sistema de justícia i d'educació i la relació del Govern amb el sistema econòmic. ".

La ineptitud política imperant a Mèxic ha estat superada amb escreix en els dies passats en l'estat de Veracruz, situant-lo en l'ignominiós primer lloc de la ineptitud, prepotència i falta de tacte dels seus governants, de tots els estats mexicans.

La quantitat de fets esdevinguts és de tal magnitud que no es poden ressenyar en un article informatiu, només destacarem tres, ocorreguts en tan sols un mes.

L'empresonament de dos "twiteros" acusats de terrorisme

A la tarda del 26 d'agost passat van ser detinguts per l'Agència Veracruzana d'Investigacions (AVI), dos "twiteros": Maruchi Bravo Pagola i Gilberto Martínez Vera. Tots dos acusats de terrorisme per "difondre rumors sobre atacs del narcotràfic contra escoles".

Després de posar-se en contra de Javier Duarte tota la comunitat "twitera" i pràcticament tots els mitjans de comunicació tant nacionals com internacionals, els encausats van quedar lliures sense càrrecs, per falta de consistència en les acusacions, però això sí que han passat un mes en una presó, per res confortable.

Javier Duarte i el seu procurador general de Justica, Reynaldo Escobar Pérez, han pecat de supèrbia i autoritarisme.

35 cadàvers dipositats a la via pública, al carrer principal de Boca del Rio



El dia 20 de setembre, els delinqüents deixen en ridícul a les autoritats, en plena llum del dia, al mig del carrer principal deixen dos camionetes amb 35 persones assassinades sense que la policia se n'adoni.

Javier Duarte i Reynaldo Escobar tornen a fer el ridícul, es contradiuen entre ells, Javier Duarte dient que tots pertanyien al crim organitzat i d'alguna manera justificant la mort, en el mateix moment que Reynaldo Escobar comunicava que només hi havia 18 cossos identificats.

La desaparició i assassinat de Gabi

Extracte d'un article del diari Notiver del dia 24 de setembre 2011, a propòsit de la consternació produïda a Xalapa per la troballa del cos sense vida de Gabriela Arlene Benítez Ybarra; desapareguda fa tres mesos:

"En el seu moment, el titular de la Procuradoria General de Justícia de l'estat (PGJ), Reynaldo Escobar Pérez, va minimitzar els fets denunciats per la doctora Ybarra, fins i tot va arribar a assenyalar davant la premsa que la menor havia fugit de casa per" violència intrafamiliar ".

És més, el funcionari estatal va arribar a assenyalar, a través d'un comunicat de premsa, que d'acord amb les "investigacions" realçades amb motiu de la denúncia, al parlar amb els companys d'escola de la menor, "aquests van comentar que ella ja estava farta dels renys de la seva mare, a qui identificava com la Generala "".

Tots aquests dies sonen per Veracruz peticions de renúncia tant per a Javier Duarte com per Reynaldo Escobar.

A sobre Javier Duarte admira el dictador Franco.



Els ciutadans atemorits i "acostumats" a la situació

Només hi ha una cosa pitjor que la por, la paràlisi de la ciutadania, admetre els fets criminals com una cosa normal, com una cosa inherent a la idiosincràsia d'un poble, en aquest cas al poble jarocho.

Quantes humiliacions més, tant dels criminals com dels polítics, haurà d'aguantar encara el poble de Veracruz per poder dir ja n'hi ha prou!

No s'ha d'oblidar el poble Veracruz que per les seves venes corre a dojo sang de revolta: la sang de Yanga, esclau negre que es va imposar a l'esclavitud exercida pels espanyols ja en 1609, convertint a l'actual població de Yanga en el primer poble lliure d'Amèrica, amb l'originari nom de San Lorenzo de los Negros.

El poder de canviar Veracruz, no està en les mans dels polítics de torn, el poder resideix en el poble, el poder està en les mans del poble de Veracruz.

Copyright de l'article: Joan Carles Guisado Cabezas. Contacta amb l'autor d'aquest article per obtenir el seu permís i autorització expressa per poder utilitzar o publicar el seu contingut de forma total o parcial.

Font: suite101.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada