26 de set. 2011

L'esvàstica: l'origen del símbol nazi

Diverses cultures antigues van usar aquest distintiu que es convertís, amb el temps, en la insígnia principal d'Adolf Hitler

Rodrigo Fraga / de10.com 26/09/2011

El símbol de l'esvàstica va prendre gran rellevància durant la Segona Guerra Mundial, ja que es va convertir en l'estendard dels Nazis, i amb això en un símbol de por i terror per als jueus.

Però, d'on prové l'esvàstica? El seu origen és més antic del que es creu. Sent alguna cosa comú en la cultura Romana i l'art de l'Índia, així com en l'arquitectura del passat, havent estat representada en mosaics, frisos i altres obres del món antic.

El lloc todoleyendas.com, aprofundeix una mica més en el tema i ens explica des de quan s'usa aquest símbol.

Segons l'arqueòleg sir Alexander Cunningham, es tracta d'un monograma generat per la conjunció de les lletres la su asti en caràcters Ashoka (anteriors a l'escriptura devanagari, que són les que des de fa diversos segles s'utilitzen en l'escriptura del sànscrit). Segons alguns autors, això demostra que el símbol no va ser creat durant aquesta era, sinó aproximadament al segle V a. C., i fins i tot va poder haver estat anterior. Encara que els visnuistas diuen que l'esvástica està eternament dibuixada en una de les quatre mans del déu Vixnu.

Aquest símbol, que ha vingut apareixent repetidament en la iconografia, l'art i el disseny produïts al llarg de la història de la humanitat, ha representat conceptes molt diversos. Entre aquests es troben la sort, el Brahman, el concepte hindú de samsara (reencarnació) o a Súria (déu del Sol), per citar solament els més representatius.

Al principi l'esvàstica va ser usada com a símbol entre els hindús. S'esmenta per primera vegada en els Vedes (les escriptures sagrades de l'hinduisme més primitiu), però el seu ús es trasllada a altres religions de l'Índia, com el budisme i el yainisme.



Una creença occidental moderna, probablement apòcrifa, sosté que només l'esvástica amb braços doblegats cap a la dreta, és una marca de bona sort, mentre que l'esvàstica de braços doblegats cap a l'esquerra, representa un auguri nefast.

Fins i tot alguns occidentals l'han nomenat, arbitràriament, sauwastika, la qual cosa des del punt de vista de l'etimologia sànscrita és un aberració. No hi ha proves d'aquesta distinció en la història del hinduisme de la qual prové el símbol i, no obstant la versió més corrent és l'esvástica dextrógira, els hindús de l'Índia i Nepal segueixen usant el símbol en les seves dues variants.

L'enigma de l'Esvàstica 1/3


Els budistes quasi sempre empren la forma levógira. A principis del segle XX el nazisme va adoptar la creu esvàstica com a emblema i arran de la Segona Guerra Mundial a Occident s'identifica majoritàriament com un símbol exclusivament del Tercer Reich, desconeixent pràcticament el seu ús pre-nazi.

D'altra banda, com a símbol hinduista, l'esvàstica té un altre significat: Swasti, literalment "benestar" o "auspici". El significat etimològic de la esvàstica és un mot derivat i pertanyent a l'idioma Sànscrit Hindú, que és interpretada segons, almenys en dues versions.

L'enigma de l'Esvàstica 2/3


La primera indica que procedeix del terme Swasti (o La Su Asti), format per la reunió de l'adverbi seu ("Bé" o "Bé") i del verb As en la seva tercera persona del singular del present d'indicatiu: Asti ("Això és "). La segona fa referència a la conjunció de les lletres la seva + Asti (en idioma sànscrit seu: 'molt', astika: 'auspicis').

Les primeres i més primitives esvàstiques que s'han trobat fins ara, són les de Glozel a França, les peces daten del període Paleolític. En l'edat del bronze (4.000 aC) va ser utilitzada en les primeres monedes de Mesopotàmia. Per als egipcis representaven el poder que cada ésser humà posseeix en si. En japonès és Manji, que significa literalment "deu mil déus". A la Xina és el signe que representa el número 10 mil, que és la totalitat dels éssers.

L'enigma de l'Esvàstica 3/3


També a la Esvástica és coneguda sota la denominació de Creu Gamma, ja que la seva representació gràfica "té quatre braços recolzats com la lletra gamma en majúscula de l'alfabet grec". Veure: cienciapopular.com.

Teories

La freqüència amb què és usada l'esvàstica s'explica pel fet que és un símbol senzill i atractiu, que pot aparèixer sense dificultat en qualsevol civilització que hagi desenvolupat la cistelleria, i d'aquí expandir-se amb facilitat, a causa dels contactes entre els diferents pobles. La esvàstica seria un disseny molt repetit, creat per les vores de les canyes o joncs usats per fabricar una cistella de base quadrangular.

Altres teories intenten demostrar que es va produir una transmissió del símbol d'unes cultures a unes altres. També hi ha qui s'ha servit de les teories de Carl Jung , més concretament de l'inconscient col.lectiu, per explicar la presència de l'esvàstica en llocs tan distants.

Existeix una altra teoria exposada per Carl Sagan, que contradiu les anteriors. Segons Sagan és inexplicable que aquest símbol hagi estat usat al llarg de la història per moltes civilitzacions distants entre si i que no haurien tingut cap vincle d'unió, llevat que es consideri la possibilitat que es tracti d'un símbol resultant d'una experiència comú que van tenir tots aquests pobles. Per Sagan, aquesta experiència únicament podria provenir del cel: podria ser la visió d'algun astre peculiar o bé la visió d'alguna anomalia atmosfèrica.

Sagan opinava que l'origen probable de l'esvàstica, era l'acostament d'un cometa amb moviment de rotació, de tal manera que el seu eix quedés orientat cap a l'observador terrestre.

Sigui com sigui, aquest símbol té més història que la generada a la Segona Guerra Mundial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada