4 de set. 2011

Pemex podria incórrer en un conflicte d'interès a Llatinoamèrica

Pemex podria incórrer en un conflicte d'interès en algunes de les decisions que adopti el consell d'administració de Repsol respecte al seu negoci a Llatinoamèrica, segons alguns experts en govern corporatiu consultats.

Ep - Madrid 04/09/2011

Aquest conflicte sorgeix de la condició de Pemex de competidor directe de Repsol i de la seva nova posició en el consell de la companyia, en la qual passaria de comptar amb un conseller, José Manuel Carrera, i una representació institucional a integrar-se en un bloc de quatre consellers i major pes en l'òrgan rector.

Els experts consideren a més que la sindicació de les accions amb Sacyr-fins el 29,8% - no tindria per què procurar més consellers cap de les companyies, que ja compten amb quatre seients en l'òrgan rector de la petroliera.

D'acord amb les recomanacions de bon govern, Repsol faria bé en mantenir els seus vuit consellers independents, i dins del marge per als dominicals caldria repartir sis seients, dos d'ells per a La Caixa. Tot i això, Sacyr i Pemex han expressat el seu desig de "comptar amb una representació d'acord amb la seva participació en el capital social de la companyia".

Sobre el conflicte d'interès, les normes per a operacions vinculades recollides en els codis de bon govern podrien fins i tot obligar a Pemex a absentar-se del consell quan es tractin alguns assumptes. Per a això, serà clau la participació dels consellers independents a l'hora de valorar les matèries controvertides.

En la sindicació de participacions entre Sacyr i Pemex, els experts fan algunes recomanacions sobre bon govern i expressen també algunes reticències de caràcter jurídic, entre elles la del possible frau de llei en què podrien incórrer els socis si prenen el control de la petroliera sense haver llançat abans una opa.

En tot cas, adverteixen que el temps decidirà si l'aliança entre la constructora i la petroliera mexicana els aporta un pes suficient per equivaler a un canvi de control o si, per contra, queda limitada al perfil d'accionistes minoritaris.

Interès particular i societari

Els experts coincideixen que els sindicats han de tenir cura especialment l'encaix entre els seus interessos particulars i els de la petroliera, ja que en cas contrari podrien fins i tot incórrer en un delicte.

Si bé en les juntes d'accionistes cada soci té dret a vetllar pel seu interès i reclamar amb la major contundència polítiques com les millores de dividend, en els consells d'administració hi ha un compromís de defensa de l'empresa. La direcció de Repsol, assenyalen, podria utilitzar aquest front per atacar els socis sindicats.

D'altra banda, els experts indiquen que, un cop adquirit el 29,8%, Sacyr i Pemex tindrien capacitat per convocar una junta d'accionistes i proposar el canvi en la direcció de la petroliera. No obstant això, adverteixen dels riscos d'aquesta decisió si abans no s'han garantit no només un suport majoritari, sinó també una bona acollida de la decisió entre la massa accionarial.

o0o

Antonio Brufau e Isidre Faine . - Pablo Monge

Brufau compta amb el suport de La Caixa

CincoDías.com Madrid 04/09/2011

Tot i que la caixa catalana encara no s'ha posicionat públicament davant l'aliança de Sacyr i Pemex a Repsol, en privat, el seu president, Isidre Fainé, ha manifestat el seu suport a l'actual equip directiu de la petroliera, amb Antonio Brufau al capdavant, segons recull el diari El País.

El pacte assolit entre Sacyr i Pemex amb la sindicació dels seus vots dins de Repsol sembla tenir un objectiu: aconseguir el control de la petroliera, desplaçant als actuals gestors. Davant d'aquest escenari, la postura adoptada per la resta d'actors en la companyia i els seus moviments resultaran decisius.

La Caixa, soci de referència dins de la petroliera amb un 12,8% del capital, encara no ha explicat oficialment quina és la seva opinió davant la nova situació, però el diari El País publica avui que la caixa catalana ha ofert al president de Repsol, Antonio Brufau, "un suport incondicional".

Segons aquest diari, la postura de La Caixa serà donar suport a l'actual equip directiu i "oposar-se a qualsevol pla de Sacyr-Pemex d'intentar donar un tomb a la cúpula i controlar el poder executiu de la companyia".

Enllaç a la informació d'El País.

També us pot interessar:
o0o
o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada