4 de set. 2011

El Govern de Guatemala desallotja violentament camperols a la frontera amb Mèxic

Proyecto Ambulante

Tenosique, Tabasco, 3 de setembre de 2011.

Als defensors i defensores dels drets humans

Als col.lectius nacionals i internacionals

A les organitzacions civils mexicanes

A la premsa nacional i internacional

A la societat civil en general

El diumenge 28 d'agost es van presentar a l'oficina del Centre de Derechos Humanos del Usumacinta, AC, dues persones d'origen guatemalenc per demanar assessoria doncs segons el seu testimoni havien estat desallotjats del seu territori.

La comunitat desallotjada porta per nom Nueva Esperanza, del municipi de la Libertad al Departament del Petén. Les persones desallotjades són 60 nens, 96 dones, 100 homes i 30 persones de la tercera edat.

Membres d'aquest Centre de Drets Humans van fer una visita al lloc, les persones ens van relatar que el martes23 d'agost van ser desallotjades amb violència per part de l'Exèrcit guatemalenc, la policia nacional i el Consejo Nacional de Áreas Protejidas (CONAP), que en presència de personal de drets humans de Guatemala executar l'ordre de desallotjament, la qual van fer de forma violenta, cremant les seves cases, escola i centre de salut. Ells es van refugiar a la comunitat de Nuevo Progreso del municipi de Tenosique, Tabasco, a només 500 metres de la línia fronterera. No se'ls va permetre treure les seves pertinences.

Fins ara cap autoritat de Guatemala s'ha presentat a dialogar amb ells. Per part de l'Estat mexicà han acudit representants dels tres nivells de govern, el grup Beta i la CNDH per oferir ajuda humanitària i verificar les condicions en què es troben.

Hem constatat les infrahumanes condicions en què es troben sobrevivint, ja que estan literalment a la intempèrie, cobrint només amb algunes lones i barraques construïdes provisionalment. Membres de l'Exèrcit i la Policia nacional de Guatemala es troben molt a prop del lloc on hi ha els desplaçats impedint el retorn a les seves terres i el trànsit de qualsevol persona.

Davant aquesta situació ens solidaritzem en les exigències de les famílies desallotjades que el govern del seu país escolti i atengui les seves justes reclamacions de tornar a la seva terra i se'ls reparin els danys causats.

Fem una crida a la comunitat nacional i internacional perquè faci arribar al Govern de Guatemala el repudi pels actes de desallotjament i despulla de forma violenta i per les condicions en què es troben sobrevivint.

Així mateix convoquem a la societat civil perquè en el marc de la jornada mundial del migrant a celebrar el proper diumenge 4 de setembre, ho fem en el lloc on es troba la comunitat Nueva Esperanza, esperant resposta a les seves justes reclamacions. La cita és a partir de les 10:00 del matí.

Centro de Derechos Humanos del Usumacinta, A.C.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada