28 de set. 2011

Homenatge a l’alcalde franquista d’Arbolí

Pobleviu.cat El pròxim dia 1 d’octubre a les 12h en motiu de la Festa Major d’Arbolí (Baix Camp) es realitzarà un homenatge al Sr. Josep Maria Pàmies Bigorra, alcalde del poble en època franquista, amb totes les conseqüències que el càrrec comportava. L’homenatge està organitzat per l’alcalde Jordi Juncosa i Alberich del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), actual equip de govern majoritari.

Un dels principals motius que esgrimeix el consistori local per retre homenatge a Pàmies Bigorra és que enguany es compleixen cent anys del seu naixement. L’homenatjat va ostentar el càrrec d’alcalde d’Arbolí durant 21 anys, i anteriorment també va exercir de tinent d’alcalde i regidor del règim dictatorial; aprofitant que el seu germà era llavors l’alcalde de la vila. En l’edició del 25 d’agost del 1955, el periòdic La Vanguardia publicava:

“El Ayuntamiento de Arbolí está constituido de la siguiente manera: Alcalde, don Antonio Pamies Bigorra; concejales, don José María Pamies Bigorra, Juan Pamies Pamies y Juan Bautista Pamies Nadal; secretario, Juan Juncosa Martorell. Como se dará cuenta el lector, una verdadera dinastía de Pamies componen el Ayuntamiento de este pueblecito”.

Un grup de “veïns democràtics i indignats” d’Arbolí han denunciat la situació com un greuge per les famílies que van patir la repressió franquista, i exigeixen que s’anul·li l’acte ja que defensa uns ideals oposats a la llibertat, la igualtat, la fraternitat i la democràcia. Valors que suposen ha de potenciar l’ajuntament del poble.

Per veure en PDF el llibret de les festes majors d’Arbolí, on s’anuncia l’homenatge, clica aquí.

Carta de denuncia adreçada als veïns:

Benvolguts veïns i veïnes d’Arbolí,

Aquest cap de setmana serà la nostra Festa Major d’Arbolí, en la que més o menys al llarg de molts anys tots hi participem des del més petit al més gran. És un acte lúdic i festiu per divertir-nos i per conviure dos dies entre tots, amb els nostres familiars, amb els nostres veïns, amb els nostres amics i amb totes aquelles persones que ens venen a visitar expressament per formar part d’aquesta germanor.

Ara bé, aquest escrit no el teníem previst sinó que ha vingut donat per unes circumstàncies molt dures de les que estàvem pendents d’explicar-vos per si al final es posava una mica de seny i no es produïa el fet.

Com ja sabeu el dia 1 d’octubre es farà un homenatge a dos alcaldes d’Arbolí, la idea del nostre actual alcalde és molt bona si no fos per la gravetat institucional (per ser alcalde), ètica (per defensar valors Republicans i Independentistes) i moral (per les famílies que van patir la repressió franquista).

Una institució democràtica escollida per tots els arbolinencs i arbolinenques, encarregada de vetllar per l’interès general i no per un interès particular, no pot fer un homenatge al Sr. Josep Maria Pàmies Bigorra (E.P.D) que ostentava càrrecs d’alcalde, tinent d’alcalde i regidor d’un règim dictatorial, que defensava uns ideals completament diferents als de la llibertat, la igualtat, la fraternitat i la democràcia, valors que podeu exercir lliurament des del vostre ajuntament gràcies a les primeres eleccions democràtiques municipals del 3 d’abril de 1979.

Salutacions cordials,
Veïns democràtics i indignats!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada