26 d’ag. 2010

Es mor Raimon Panikkar als 91 anys

Era el pensador del nostre país més reconegut internacionalment

El filòsof i teòleg català Raimon Panikkar s'ha mort aquesta tarda als 91 anys a casa seva, a Tavertet (Osona). L'any passat va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona i en una entrevista d'aleshores amb VilaWeb, el filòsof parlava de la felicitat, la llibertat, de moment convuls que viu el país, etc.

Panikkar era el pensador del nostre país més reconegut a nivell internacional. Sempre va defensar i promoure el diàleg intercultural i era considerat un pont entre Orient i Occident. Les religions diferents dels seus pares i el fet de viure en diversos punts del món com Itàlia, els EUA i la Índia van afavorir el seu missatge tolerant i de defensa de la pau i el diàleg. Així, deia sovint que va marxar del país cristià, va descobrir l'hinduisme i va tornar budista sense deixar de ser cristià.

Va néixer a Barcelona l'any 1918, i va tenir una vida molt plena. Tot i que de jove va ordenar-se sacerdot i va arribar a ser membre de l'Opus Dei, va deixar la institució als anys seixanta, poc després de viatjar a l'Índia per primera vegada. Allà hi va viure durant quaranta anys. També va viure als Estats Units durant una dècada, però fa més de vint anys que va decidir instal·lar-se a Tavertet (Osona), on va constituir la Fundació Vivarium, la qual dirigia.

Coneixedor d'una dotzena de llengües, va publicar més de vuitanta llibres. A més de la Medalla d'Or al Mèrit Cultural, va rebre la Creu de Sant Jordi el 1999; l'any 2000 va rebre el títol de Cavaller de les Arts i les Lletres del govern francès, i el 2001, el govern italià va atorgar-li la Medalla de la Presidència de la República.

La Generalitat ha lamentat la mort de Panikkar, 'un pensador reconegut mundialment', tal com ha dit el vice-president Josep-Lluí Carod-Rovira, que n'ha destacat la 'contribució intel·lectual' i la seva importància en el diàleg inter-religiós. També el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, ha mostrat el seu condol i el de tot l'ajuntament per la mort del filòsof, que va fer del diàleg 'l'essència de la seva vida i la manera de relacionar-se amb els altres'.

Entrevista, clicar sobre la imatge

Font: Vilaweb

Tavertet 28/01/2010

Estimats amics,

Voldria comunicar-vos que crec que ha arribat el moment (ajornat diverses vegades) de retirar-me de qualsevol activitat pública, sia amb una participació directa o amb una participació intel·lectual, a les quals he dedicat tota la meva vida com a forma de compartir les meves reflexions.

Continuaré estant a prop vostre d’una manera més profunda, és a dir, en el silenci i en la pregària, i de la mateixa manera us demano d’estar al meu costat en aquest darrer període de la meva existència.

M’heu sentit a dir sovint que la persona és un nus d’una xarxa de relacions: en acomiadar-me de vosaltres us vull agrair sincerament d’haver-me enriquit amb la relació que he tingut amb cadascun de vosaltres.

Estic agraït també a tots aquells que, de manera personal o associada, continuaran actuant, fins i tot sense mi, per la difusió del meu pensament bo i compartint els meus ideals.

Dono gràcies pel do de la vida, que només és tal quan es viu en comunió: és amb aquest esperit que he viscut també el meu sacerdoci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada