25 d’ag. 2010

Masacre de migrants a Tamaulipas

Fa unes hores saltava la noticia: “L'exèrcit de Mèxic troba 72 cadàvers al nord-est del país, L'exèrcit mexicà ha trobat 72 cadàvers --58 homes i 14 dones-- als voltants d'un ranxo a l'estat de Taumalipas, situat al nord-est de Mèxic”.

El primer que hom pensa i que els mateixos mitjans ens volen fer creure mitjançant les noticies d'agència (EUROPA PRESS, per exemple), tot és conseqüència de la guerra que des de l'estiu de 2006 l'actual president de Mèxic, Felipe de Jesús Calderón Hinojosa ha emprès contra els càrtels del narco mexicà, fins hi tot traient l'exercit al carrer, conseqüència d'això son els més de 28.000 morts reconeguts oficialment.

Doncs, no, quan Mèxic està tot esvalotat per l'aplicació de La Ley de Arizona SB1070, per part de l'estat d'Arizona dels EEUU, una llei descaradament racista, feixista, xenòfoba... la qual afecta directament a la migració mexicana als Estats Units, a Mèxic impunement s'extorsiona sota tortura i assassinen a migrants, d'altres països, els quals van de pas a la recerca d'un futur millor. Equatorians, guatemalencs, salvadorencs, hondurenys, brasilers...

Aquest és el cas de la troballa de 72 cadàvers, que passen a formar part de la llarga llista en que els últims anys han estat trobats, d'altres mai seran trobats ni constaran en llistes.

Prou dur és haver de sortir del seu país abandonant llurs famílies, casa, costums, cultura... per que a més de tots els perills que troben pel camí s'hi hagi de sumar el del temor a ser atrapat per les múltiples policies, a més dels inhumans membres del “crim organitzat”.

Val a dir que la guerra que s'anomena contra el narco, no és tal, ja que el que abans només eren càrtels de la droga han ampliat el negocia al trafic d'armes i el de persones, les quals han passat a ser un producte més per comerciar (de fet això és un negoci molt vell).

La tàctica és simple, normalment acostumen a portar un telèfon mòbil, amb el qual els criminals els obliguen a trucar a les seves famílies o coneguts per tal de que paguin un rescat, si a la primera no responen torturen, amputen membres, violen..., a la segona, si veuen que no en trauran cap diner, se'ls treuen de sobre o sigui se'ls assassina i fora noses.

Així que no totes les morts són directament vinculades al combat al narco o de combats entre càrtels del narcos, en molts casos hi haurem de sumar, migrants, periodistes, defensors dels drets humans i activistes desidents polítics. Malgrat ho intentin emmascarar amb la guerra contra el narco.

Aquest és el Mèxic del Bicentenario?

PS. Per diners, per racisme o xenofòbia. Nosaltres, seguim pensant que una vida és una vida i totes són iguals d'importants (amb papers o sense).

Infromació relacionada:
Més informació sobre migracions a Mèxic a L'ombra de l'atzavara

Las almas que se llevo el tren

REGRESA EL TREN DE LA MUERTE PARTE I

REGRESA EL TREN DE LA MUERTE PARTE II

REGRESA EL TREN DE LA MUERTE PARTE III

Inormació relacionada:
"El tren de la muerte": un desafío para migrantes centroamericanos en México

El tren de la muerte: reto para migrantes
Mujeres migrantes: víctimas del tren de la muerte

Una pràctica habitual:
Acción Urgente: Secuestro a migrantes centroamericanos en las vías del tren en Saltillo, Coahuila

Aristegui - Migracion En La Frontera Norte De Mexico 1/2

Aristegui - Migracion En La Frontera Norte De Mexico 2/2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada