22 d’ag. 2010

La doctrina del xoc: o vols que et segueixin explicant contes?

Per: Aida Sánchez/ CanalSolidari.org

El llibre de Naomi Klein és una obra imprescindible per entendre el present. Ara la pel·lícula La doctrina del xoc et dóna una nova oportunitat per veure amb els teus propis ulls com els desastres, tant naturals com provocats, s’utilitzen per forçar canvis polítics i econòmics.

Què tenen en comú la dictadura de Pinochet a Xile, la caiguda del mur de Berlín, els atemptats contra les torres bessones de Nova York, la guerra de L’Iraq o les inundacions a Nova Orleans? El film La doctrina del xoc, basat en el llibre del mateix nom, ens mostra com darrere de tots aquests desastres s’amaguen trames maquinades de corrupció i violència.

La periodista, acadèmica i activista Naomi Klein ens argumenta i ens dóna exemples en el seu llibre de com des que es va iniciar l’auge del capitalisme del desastre als anys 70 aquesta pràctica no ha parat de desenvolupar-se i perfeccionar-se.

Els cineastes Michael Winterbottom i Mat Whitecross, codirectores de la multipremiada The Road to Guantanamo, porten ara a la pantalla un documental amb imatges reals extretes d’allò més profund dels arxius filmogràfics de tot el món.

Usant el tractament de l’electroshock com a metàfora, la pel·lícula explora com els Estats Units, amb l’ajuda de la CIA, van caure rendits davant la interpretació de l’economista Milton Friedman sobri el capitalisme de mercat i van tractar d’imposar-la en els països en desenvolupament. Van tenir èxit en vendre la desregulació del mercat lliure als països en crisis que no tenien altra opció més que fer el que els exigia la nació més rica de la terra.

El documental, igual que el llibre, denuncia l’estafa de les polítiques econòmiques de l’Escola de Chicago i la seva connexió amb el caos i el vessament de sang per tot el món. Fa un repàs exhaustiu i clarificador de les actuacions de Tatcher, Bush, Pinochet, Videla, Yeltsin, Reagan… i de la connivència amb els grans aglomerats empresarials que representaven interessos econòmics privats.

Després d’un desastre, com el tsunami del sud-est asiàtic el 2004, la maquinària privatitzadora s’engega per acabar amb tot allò públic, en aquest cas amb les platges poblades per pescadors locals i actualment ocupades per grans hotels.

Els mercats completament desregulats han creat un clima econòmic totalment desequilibrat en el qual un petit grup s’ha fet extremadament ric i la resta s’ha enfonsat en la pobresa. Això va dur a l’extensió de la privatització i a la violència a Rússia, Polònia, Xile, Sud-àfrica i, per descomptat, Orient Mitjà. I La doctrina del xoc ens explica com va succeir, qui ho van promoure, on segueix encara en marxa, i què es pot fer per frenar-ho. Imprescindible, no?

La doctrina del xoc ha estat guardonada al festival de cinema de Sundance el 2010 i als festivals de cinema de Berlín i Sant Sebastià. Aquí pots veure el trailer en castellà



La doctrina del xoc, documental complet i subtitulat en castellà


Font: CanalSolidario.org

Naomi Klein

Llibres de Naomi Klein:

2000. No Logo: El poder de les marques. Editorial: Labutxaca ISBN: 84-96863-51-4 ISBN-13: 9788496863514

No Logo: No Space, No Choice, No Jobs. ISBN 0312421435

No Logo: El poder de las marcas. Editado por Paidós en 2002 ISBN 978-84-493-1248-9

2002. Fences and Windows: Dispatches from the Front Lines of the Globalization Debate. ISBN 0312307993

Vallas y Ventanas: Despachos desde las trincheras del debate sobre la globalización. Editado por Paidós en 2002 ISBN 84-493-1328-7

2007. La doctrina del shock, Ed Empúries

The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism. ISBN 0805079831 (publicat en català La doctrina del xoc)

La doctrina del shock: El auge del capitalismo del desastre. Editado por Paidós en 2007 ISBN 978-84-493-2041-5

La doctrina del xoc: L'ascens del capitalisme del desastre (Edit. Empúries. ISBN: 978-84-9787-275-1)

· Web oficial de Naomi Klein
· Naomi Klein denuncia el "Capitalisme del desastre"

Més informació:
La doctrina del "shock"
La por

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada