12 d’ag. 2010

L'Estàtua d'Hernán Cortés (Medellín) Badajoz, Espanya, desperta de "Roja"

La Junta de l'Acadèmia de San Fernando i l'Ajuntament de Medellín, encarreguen a Eduardo Barrón el monument a Hernán Cortés per a presidir la plaça de Medellín, el poble natal del “conquistador” de Mèxic. Inaugurat el 2 de desembre de 1890, aniversari de la mort de Cortés.

Cortés és representant amb abillaments de guerra, vestit militar, sostenint l'estendard de Castella, el ceptre de comandament i tenint sota els seus peus arrogantment i triomfal el cap d'un indígena asteca. Sobre quatre cartel·les consten les quatre batalles que van comportar el domini de la corona Castellana sobre Mèxic; Otumba, Tlascala, Tabasco i Mèxic. En el frontal del pedestal apareix un escut de Medellín i la dedicatòria: "A HERNÁN CORTÉS. AÑO MDCCCXC".

El dia 11 va despertar acolorida, ensangonada (tacada de pintura roja) i amb uns pamflets que demanen retirar-li el cap decapitat d'un indi sobre la qual Cortés recolza un peu.

Els autors dels fets en el comunicat han justificat la seva acció en la pretensió d'oferir una "revisió" de l'escultura exposada en la plaça de Medellín, que per a ells es tracta d'una representació "feixista".

En particular han criticat que en la "imatge poden observar-se símbols que representen a les institucions implicades -política, religiosa i militar- al costat del cap decapitat d'un indi que està sota el peu del pobre Hernán".

Els autors al·ludeixen en el seu comunicat a la commemoració del Bicentenario de la Independència de Mèxic i al fet que precisament s'estigués disputant un partit de futbol entre Espanya i Mèxic, i per això, diuen, "afegim el color de La Roja".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada