22 d’ag. 2010

Un horticultor de Balaguer ensenya a cultivar l'artemísia als immigrants perquè puguin combatre la malària a l'Àfrica

Aprendre a cultivar l'artemísia a Catalunya per poder combatre la malària a l'Àfrica. Aquesta és la filosofia de Josep Pàmies, un horticultor de Balaguer que treballa des de fa anys amb aquesta planta i els seus beneficis per lluitar contra la malaltia i que ara també ensenya als immigrants africans a conrear-la perquè les famílies sense mitjans econòmics puguin utilitzar-la als seus països d'origen per combatre la malària.

L'horticultor de Balaguer Josep Pàmies ensenya a cultivar l'artemísia a immigrants africans.

Fa prop de 2.000 anys que la medicina xinesa va descobrir que l'artemísia és una planta amb propietats curatives. Unes propietats que fins i tot poden arribar a utilitzar-se per lluitar contra la malària, una de les pitjors malalties infeccioses del món. Des de fa 40 anys, un dels seus components, l'artemisinina, s'està fent servir per combatre-la.

De Balaguer a l'Àfrica

Des de Catalunya, un horticultor de Balaguer, Josep Pàmies, ja fa temps que cultiva l'artemísia al seu hivernacle i que coneix els beneficis d'aquesta planta. Ara, a més, aprofita els seus coneixements per ensenyar a immigrants africans com fer-ho per tal que puguin aplicar la tècnica als seus països d'origen i fer arribar un possible tractament contra la malària a les famílies més pobres del continent.

Segons Pàmies, "un africà no pot pagar 20 euros del tractament d'una setmana amb artemisinina, però sí que pot plantar la planta i costar-li només un cèntim", i per això és tan important que ells mateixos aprenguin a treballar amb les llavors, perquè d'una sola en poden sortir fins a 500 plantes.

Per tant, l'objectiu principal de l'ensenyament que fa Pàmies és que cada família pugui tenir la seva pròpia planta que li permeti extreure'n fulles per preparar-se'n infusions. D'aquesta forma el tractament amb artemisinina s'estendrà entre les poblacions afectades per la malària, d'una forma econòmica i eficaç.

A la "recerca" de l'artemísia

Però a banda de les aplicacions domèstiques de l'artemísia, també se'n poden fer moltes de científiques. De fet, en el Centre per a Productes Agrícoles Innovadors (CNAP), situat a la Universitat de York, al Regne Unit, cultiven diverses varietats d'"Artemisia annua", una planta d'origen xinès, de la qual extreuen l'artemisinina necessària per fabricar el fàrmac més utilitzat contra la malària.

Aquest centre treballa en col·laboració amb la Fundació Bill i Melinda Gates en el denominat Projecte Artemísia, que té com a objectiu principal trobar les varietats de la planta que continguin més artemisinina per poder-les enviar a l'Àfrica, un dels països més afectats per la devastadora malaltia.

En els últims mesos, i gràcies a la investigació i la recerca feta des del centre, s'ha pogut elaborar el mapa genètic de la planta, fet que ha ajudat a l'hora de seleccionar les millors variants de la planta. Tot plegat, un esforç que permet tractar entre 300 i 500 milions de casos de malària declarats arreu del món, i que causen cada any prop d'un milió de morts.

Font: 3Cat24

Informació relacionada:

Josep Pàmies Bolg

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada