18 de jul. 2011

Chiapas, un dels estats de més risc per defensors dels drets humans

A l'informe preliminar corresponent al primer semestre de 2011, CENCOS dóna compte d'agressions a defensors de drets a Mèxic on es destaca que en aquests sis mesos s'han produït un total de 50 agressions contra persones que defensen drets humans en 29 casos diferents. Entre les agressions més greus d'aquest període es comptabilitzen 6 assassinats i 3 desaparicions forçades.

El document també dóna compte de quines són les entitats amb més risc pels defensors, sent Chihuahua la de major perillositat pels graus de violència, Guerrero i Oaxaca també presenten dos i un assassinat respectivament, i encara que a Chiapas no es van registrar assassinats, la quantitat d'esdeveniments d'agressions el posen com un dels estats de més risc, on s'han documentat 4 casos d'agressions en què estan involucrats 12 defensors.

Segons el tipus d'agressió, el de major incidència és l'assassinat, ja que van succeir en 6 dels 29 casos de gener a juliol de 2011. En la majoria d'ells van existir amenaces prèvies que van ser notificades a autoritats. Un altre tipus d'agressió comú contra defensors i defensores que inhibeix contundentment la seva tasca és la judicialització i les detencions arbitràries comeses per les diferents policies, l'exèrcit i el poder judicial en els estats.

Respecte als perpetradors d'aquestes agressions i contrari al discurs oficial de l'executiu federal en què es responsabilitza majorment al crim organitzat de les agressions contra les i els defensors i periodistes, el registre de CENCOS apunta que el 42 per cent de les agressions han estat comeses per funcionaris públics en la seva majoria de les forces de seguretat, els segueix el rubre d'agressors desconeguts amb un 41 per cent i en menor mesura el crim organitzat amb el 14 per cent.

Recordem que en defensa del treball dels i les defensores de drets humans, va arrencar el passat 23 de juny, una campanya nacional i internacional contra la criminalització i persecució dels moviments socials. Un dels casos de persecució a la seva tasca a Chiapas, és el cas de diversos companys de la costa, integrants del CDH Digna Ochoa, Front Tonalteco o del Consejo Autónomo de la Zona Costa. Fins i tot després que la campanya està en marxa, els companys i familiars han patit assetjament i assetjats també per part de les institucions, un exemple més que posa de manifest que, efectivament, Chiapas és un estat on corren risc els i les defensores dels drets humans.

Signatura per la Justícia i la Llibertat a Mèxic

Font: Chiapas Indymedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada