28 de jul. 2011

La Real Academia de la Historia, als tribunals

Una denúncia a la Fiscalia de Granada manté viva la polèmica del Diccionario biográfico español

Per Juan Carlos Moreno / Sàpiens

El Diccionario biográfico español de la Real Academia de la Historia i les seves biografies complaents i tergiversadores amb el franquisme continuen portant cua. Lluny d’apaivagar-se, la polèmica generada per la publicació d’aquesta obra ha conegut un nou episodi amb la presentació d’una denúncia davant la Fiscalia Superior d’Andalusia per part d’un grup de ciutadans encapçalats pel professor de la Universitat de Granada Emilio García Wiedemann.

Segons ells, el diccionari i les afirmacions que conté constitueixen dos delictes del Codi Penal: d’una banda, la difusió d’informacions injurioses per motius racistes o referents a les idees o creences, amb coneixement explícit de la seva falsedat; d’una altra, la difusió de doctrines que justifiquen un delicte de genocidi. Donat tot això, aquest col·lectiu denuncia a nou persones, entre elles al director de la Real Academia, Gonzalo Anés, i a l’acadèmic Luis Suárez, autor de la biografia del general Francisco Franco, a qui descriu com un “general valerós i catòlic” i a qui evita en tot moment qualificar de dictador.

La denúncia s’afegeix a la demanda feta la passada setmana per la majoria de grups del Congrés dels Diputats de Madrid de congelar la subvenció prevista per aquest any de 193.000 euros per l’obra fins que aquesta no sigui revisada i corregida, a més de sol·licitar la creació d’una comissió científica que revisi els continguts del diccionari i d’interrompre mentrestant la seva difusió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada