15 de jul. 2011

Grans inversors mundials reivindiquen el Tractat de Comerç d'Armes

Divendres, 15 de juliol de 2011
Font: ICIP

Fan pública una declaració de suport coincidint amb la Comissió Preparatòria del Tractat que es fa a Nova York.

Un grup de 21 inversors de tot el món, que junts sumen 1,2 bilions de dòlars, ha fet pública una declaració de suport (pdf) al Tractat de Comerç d'Armes coincidint amb la Tercera Comissió Preparatòria del text que té lloc aquests dies a la seu de Nacions Unides, a Nova York.

Els signants de la declaració, entre els quals hi ha bancs d'arreu del món, recorden que les transferències irresponsables d'armes són un factor de conflicte i desestabilització política, i promouen la corrupció i les violacions dels drets humans. És per això que reivindiquen un Tractat de Comerç d'Armes integral, que reguli les exportacions, importacions i transferències d'armes convencionals i municions.

Intervencions de les ONG

El mateix dia que es feia pública aquesta declaració, al plenari de Nacions Unides van intervenir els representants de diferents ONG. El primer a prendre la paraula va ser el coordinador de la campanya Armes sota Control, Jeff Abramson, que va reclamar un Tractat ambiciós i complet, tant a nivell nacional com internacional, i va instar els estats a establir sistemes de control transparents per assegurar el bon funcionament del TCA.

L'advocada albanesa Suela Lala, víctima directa de la violència armada, va reivindicar que el Tractat faci referència a l'assistència a les víctimes; la representant de la xarxa de dones IANSA va fer un discurs en clau de gènere i va reclamar que el Tractat tingui present la violència contra les dones arreu del món. Per últim, el diputat uruguaià Felipe Michelini va recordar la feina que poden fer els parlaments nacionals en la negociació del Tractat i va apostar perquè calgui un mínim de 30 ratificacions perquè el text entri en vigor. Aquest, de fet, ha estat un dels debats d'aquests dies a Nova York i s'han contemplat dues possibilitats: una és que es fixi un mínim d'estats necessari per ratificar el text i l'altre és que, perquè el Tractat entri en vigor, tingui el vist-i-plau dels principals actors en el comerç d'armes. D'altra banda, aquest dijous també van intervenir al plenari de Nacions Unides els representants del lobby d'armes, liderats per la National Rifle Association.

Aquesta Tercera Comissió Preparatòria és l'última abans de la conferència internacional de signatura del TCA, prevista per l'estiu del 2012, i està centrada en la implementació del Tractat.

Podeu seguir tota la informació sobre el TCA en aquest espai al web de l’ICIP i al Facebook i Twitter de l'Institut.

Més informació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada