8 de jul. 2011

El Suprem ratifica la paralització del pla del Cabanyal

Maribel Domènech: 'La sentència del TS ens alleuja de l'amenaça permanent de l'ajuntament

Vilaweb

La portaveu de Salvem el Cabanyal es mostra molt satisfeta per la decisió del TS de ratificació de l'ordre de paral·lització del PEPRI

La d'avui és una notícia molt i molt bona. Estem molt satisfets per la sentència del Tribunal Suprem perquè reconeix els efectes irreversibles que tindria l'aixecament de l'ordre ministerial de suspensió dels enderrocaments del Cabanyal. L'ajuntament té ara l'obligació de complir la sentència fins que no hi hagi una resolució en ferm de l'Audiència espanyola sobre la il·legalitat del PEPRI. A més, l'ajuntament ja no la pot recórrer i ha de pagar les despeses d'aquest procés.

El barri viu amb l'amenaça constant de l'ajuntament, que té vuitanta llicències d'enderrocament pendents d'executar tan aviat com la justícia li ho permeti. D'entre aquestes llicències, unes quantes són d'habitatges que encara no són propietat de l'ajuntament. Aquesta sentència ens alleuja d'aquesta amenaça.

Ens fa especialment contents que la sentència faci referència als informes del defensor del poble i a les reclamacions dels veïns contra la situació d'ofegament absolut de la vida i el futur del barri. L'ajuntament ha suspès la concessió de qualsevol tipus de llicència d'obertura d'activitat comercial, de reformes d'habitatge o de nova construcció emparant-se en l'ordre del ministeri de Cultura. Això converteix el barri en un lloc condemnat i els seus habitants veiem impossibilitada la possibilitat d'assegurar una quotidianitat digna. És una situació molt greu que l'ajuntament hauria de reconèixer i rectificar.

-oOo-


El TS ha desestimat la petició de l'Ajuntament de seguir endavant amb els enderrocs al barri

EFE / LEVANTE-EMV.COM El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de l'Ajuntament de València contra la suspensió del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal ordenada pel Ministeri de Cultura, segons indica una sentència facilitada per aquest departament.
El Ministeri de Cultura va dictar una ordre el 29 desembre 2009 declarant que l'esmentada actuació urbanística, que preveu l'enderrocament d'habitatges per a prolongar l'avinguda Blasco Ibáñez fins al mar, constituïa un acte de "espoliació" del patrimoni històric, per la qual cosa decretar la seva cancel.lació "immediata".

L'Ajuntament de València va interposar un recurs contenciós-administratiu contra la mateixa davant l'Audiència Nacional en el qual demanava, com a primera mesura, la seva suspensió cautelar.

L'Audiència va rebutjar aquesta petició provisionalment a falta de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió-, i el Govern local el va recórrer davant el Suprem, que ha ratificat la seva decisió.

Igual que va dictaminar l'Audiència Nacional, el Suprem manté que l'ordre és un acte de "caràcter negatiu" que obliga el Govern local a suspendre el pla, i també creu que "no concorren els requisits" per anul · lar.

A més, assenyala que el "interès general" en aquest assumpte resideix en la "conservació de l'interès cultural", i això requereix que es mantingui l'ordre.

La sentència impedeix a l'Ajuntament de València reprendre les demolicions d'habitatges projectades pel pla i imposa les costes d'aquest recurs al consistori, segons precisa un comunicat del Ministeri.

L'ordre del Ministeri es va basar en una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid i en una altra del Suprem que van ratificar la competència de l'Estat en la protecció del Patrimoni Històric.

Entre altres punts, aquesta Ordre declarava la suspensió immediata del pla fins que l'Ajuntament ho reformés per garantir la protecció dels béns historicoartístics afectats.

També requeria a la Generalitat perquè suspengués totes les actuacions administratives relacionades amb aquesta actuació urbanística.

El passat mes de gener, l'Ajuntament de València i el Govern autonòmic van presentar una querella davant del Tribunal Suprem contra la ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, en entendre que va cometre prevaricació amb aquesta ordre.

Més informació:


Història

El Cabanyal és el nom com es coneix al conjunt històric que s’estén paral.lel a la costa de la ciutat de València, format pel Canyamelar, prop del Grau, i el [...]

Visita virtual

En aquesta pàgina pots fer una visita virtual pel barri i conèixer els seus tresors, els seus carrers i també la degradació induïda els últims anys.

Portes Obertes

La Plataforma Salvem El Cabanyal és un moviment cívic que naix el 1998 com a contestació al projecte de l’Ajuntament de València de prolongar l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a [...]

-oOo-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada