4 de maig 2010

Petroli i desastres: quan qui contamina no paga


Aida Sánchez/ CanalSolidari.org

Estats Units afronta un dels pitjors desastres ecològics de la seva història després del gran abocament de petroli procedent d’una filtració d’un pou submarí de la petroliera BT al Golf de Mèxic. No ha estat el primer desastre en el qual es veu embolicada una petroliera. Serà l‘últim?

En l’emmagatzematge i transport del cru fins a les refineries és bastant habitual que es presentin fugides i vessaments, que solen ser originats sobretot per negligències, accidents o sabotatges entre armadors. Aquest tipus d’abocaments atempten contra tots els organismes vius, ocasionant als ecosistemes veïns seriosos danys que perduren llargs períodes de temps. Repassem alguns dels desastres mediambientals més dramàtics produïts pel petroli:

>> Deepwater Horizon

Quan? 2010

On? Delta del Mississipi i en els estats que voregen el Golf de Mèxic (EUA).

Impacte: L’accident va ocórrer la setmana passada quan una plataforma de perforació arrendada per British Petroleum (BP) va explotar i va enfonsar causant-li la mort a 11 operaris. Es calcula que la fugida de cru, procedent d’una filtració en un pou submarí, pot ser d’uns cinc mil barrils al dia (uns 955 mil litres), segons l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, cinc vegades més quantitat del que es pensava inicialment. La taca de cru ja té l’extensió de Puerto Rico.

Com està la situació? Membres de l’Executiu nord-americà accepten que l’abocament en el Golf de Mèxic pot ser més gran que el de l’Exxon Valdez

Responsabilitats: De moment la Casa Blanca defensa la seva gestió de les crítiques de no haver reaccionat a temps i fa a BP única responsable de netejar la costa.

>> Prestige

Quan? 2002

On? La part més afectada va ser la Costa da Morte gallega, encara que el galipot va arribar a tota la costa cantàbrica i va afectar a la zona que va des del nord de Portugal fins a França.

Impacte: El casc del Prestige es va trencar en dues parts i el petrolier es va enfonsar davant la costa gallega provocant una devastadora catàstrofe mediambiental. L’abocament del Prestige va llançar al mar 63.000 tones de fuel-oil. La marea negra provocada per l’abocament resultant va causar una de les catàstrofes mediambientals més grans de la història de la navegació, tant per la quantitat de contaminants alliberats com per l’extensió de l‘àrea afectada.

Com està la situació? Encara segueixen apareixent residus de l’abocament del Prestige al llarg de tota la costa gallega. Galícia ha estat un dels territoris més afectats per les marees negres sobretot en aquests últims 30 anys. Alguns dels desastres marítims més nocius han estat el Polycommander (1970), l’Erkowit (1973), l’Urquiola (1976), l’Andros Pàtria (1978), el Cason (1987) i el Mar Egeu (1992). Segons el moviment Nunca Máis i les entitats ecologistes, Galícia segueix sota el risc que aquest tipus d’accidents tornin a repetir-se, ja que fins a 13.000 vaixells amb mercaderies perilloses passen anualment davant les costes de la comunitat. Julio Varea, responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace, recorda que 8 anys després d’una tragèdia de les dimensions que va tenir el desastre del Prestige encara no s’han determinat els ports refugi ni s’han realitzat plans de contingència.

Responsabilitats: El vessament de petroli del Prestige ha estat el tercer accident més car de la humanitat; la neteja i segellat va costar 12 mil milions de dòlars, segons els informes oficials. Les investigacions han demostrat la falta de mesures de seguretat en la costa atlàntica.

>> Erika

Quan? 1999

On? Costes de Bretanya, França

Impacte: El buc es va trencar en dues parts a causa de un defecte estructural i al desgast normal en un vaixell de la seva edat (25 anys) i va provocar una catàstrofe ecològica en forma de marea negra sobre les costes de Bretanya.

Com està la situació? Segueixen apareixent rastres del fuel abocat.

Responsabilitats: El 2007 un tribunal francès va dictar sentència condemnatòria contra Total, contra l’armador, el gestor del petrolier i la societat italiana de certificació Rina (responsable de les inspeccions tècniques del buc), que els obligava a pagar col·lectivament 192 milions d’euros en indemnitzacions a les víctimes de la marea negra. La sentència és històrica perquè instaura a França per primera vegada el concepte de “perjudici ecològic”.

>> Exxon Valdez

Quan? 1989

On? Costes d’Alaska, Estats Units

Impacte: El buc va abocar 37.000 tones de cru que es van expandir sobre més de 2.000 quilòmetres de costa a Alaska.

Com està la situació? Especialistes expliquen que el territori necessitarà diverses dècades per a recuperar-se. Els estudis dels quals disposa Greenpeace indiquen que encara s’estan detectant residus i els danys a la fauna que es van produir en aquesta zona encara se segueixen estudiant.

Responsabilitats: Alyeska, l’associació que representa a set companyies petrolieres que funcionen al port Valdez, entre elles Exxon, va ser la primera en assumir la responsabilitat de la neteja, d’acord amb la planificació d’urgència de l‘àrea.

———————————————————————————————————————————

Però de qui és la culpa que es donin aquests desastres?

“Està clar que són catàstrofes i que els responsables directes són els armadors, les navilieres i les empreses petrolieres, però també són responsables els governs que no endureixen les legislacions i que segueixen apostant per les energies brutes i fòssils com el petroli i l’energia nuclear”, explica Julio Varea, responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace. “Si deixessin de perforar el mar, les possibilitats que es donessin desastres d’aquest tipus serien cada vegada més petites”, afegeix.

Estem més prop que aquest sigui l‘últim desastre d’un petrolier al mar?

Varea ho té clar: “en absolut”. “Els països estan augmentant les prospeccions en lloc d’anar reduint-les poc a poc. De fet fa tan sols dues setmanes, Obama estava plantejant-se recuperar les prospeccions petrolíferes en una zona tan sensible com el nord d’Alaska”, explica el responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace.

On es pot donar el següent desastre: Ceuta, Barcelona, Sines (Portugal)...?

Tots aquests ports tenen bastants punts, segons Ecologistes en Acció perquè es doni algun desastre relacionat amb l’abocament de combustibles al mar, però sembla que el port espanyol en el punt de mira és el d’Algesires. “A la badia d’Algesires hi ha fondejats 10, 12, 14 o 16 superpetroliers més grans que el Prestige, carregats amb moltes més tones de combustible”, explica Antonio Muñoz, coordinador de Medi Marí i Litoral de Verdemar-Ecologistes en Acció. Per l’Estret de Gibraltar passen uns 90 superpetroliers al dia, que, segons denuncia l’ONG ecologista, els darrers anys han provocat centenars d’abocaments al mar. “Quilòmetres i quilòmetres de platja s’estan veient impregnades d’hidrocarburs constantment davant la passivitat del govern espanyol, amb la complicitat del govern gibraltareny, i amb l’ajuda d’empreses com la refineria CEPSA, una de les subministradores d’hidrocarburs policíclics aromàtics a Gibraltar”, explica Antonio.

“Després d’haver denunciat la situació a totes les administracions, després d’haver denunciat any rere any abocament rere abocament, després que tot Espanya s’ha estremit pel desastre del Prestige, dels vaixells Sierra Nava, Samothraki, New Flame… ens despertem amb accidents i abocaments d’aquests petroliers que transporten combustible ens grans quantitats sense parar”, explica referint-se a la pràctica del “Bunkering “, el transvasament d’hidrocarburs d’un vaixell a un altre en alta mar, que es realitza davant diversos ports espanyols com el d’Algesires, Ceuta o Barcelona.

———————————————————————————————————————————

I què puc fer jo?


Saps que tots els dies uses productes que vénen del petroli? Reduir la nostra dependència dels productes d’aquest material i estalviar energia és una de les coses que com ciutadans i ciutadanes podem fer perquè el risc que es donin aquests desastres es redueixi.

També pots decantar-te per energies renovables, utilitzant-les i difonent els seus avantatges entre els teus familiars i amics.

No t’oblidis a més d’exigir a les Administracions un canvi en la seva política energètica, que fomenti l‘ús d’energies netes.

La plataforma Tanquem les nuclears t’anima, per exemple, a fer arribar la teva opinió al Govern sobre l‘ús de les energies netes. Fes un cop d’ull a tot el que pots fer a la seva pàgina web. A les webs de Greenpeace i Ecologistes en Acció també pots trobar recursos i consells útils de cara a sumar-te a una nova cultura de l’energia.

Llegix altres notícies relacionades amb el medi ambient publicades a CanalSolidari.org

Font: CanaSolidari.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada