Almenys una desena de persones han mort i altres 60 han resultat ferides en l’assalt per part de l’exèrcit israelià als vaixells de la flota de la llibertat que es dirigiria cap a Gaza. Tres activistes espanyols formen part de la flota.
Soldats israelians han interceptat aquesta matinada el grup de vaixells internacionals que tenia previst arribar avui a la Franja de Gaza amb 10.000 tones d’ajuda humanitària. Segons la televisió israeliana, els trets israelians haurien causat almenys 10 morts i provocat ferides a una trentena d’activistes desarmats. Les imatges retransmeses des del mar mostren als soldats abordant un dels vaixells cap a les 4.00 hora local (1.00 GMT).
Segons aquesta informació, els militars israelians, han traslladat a la zona almenys tres bucs de guerra i helicòpters, des d’on han disparat amb foc real per reprimir els tripulants malgrats que aquests han mostrar banderes blanques. Haurien aconseguit assaltar almenys un dels sis vaixells que porten 10.000 tones d’ajuda humanitària i en el qual viatgen entorn de 800 activistes desarmats, de 50 nacionalitats. Entre ells tres espanyols: Manuel Tapial, Laura Arau i David Segarra, periodista amb qui vam parlar dijous passat via xat.
Centenars de persones s’han concentrat ja davant del consulat d’Israel a Istanbul per condemnar l’assalt.
El ministre d’Indústria i Comerç israelià, Binyamin Ben Eliezer, ha afirmat que lamenta les fins a ara 10 baixes que segons una televisió israeliana s’han produït en l’assalt.
“Les imatges són certament desagradables. Només puc lamentar totes les baixes que s’han produït”, ha afirmat Ben Eliezer en declaracions recollides per l’emissora local Israel Ràdio.
Aquest és el vídeo de l’atac:
L’activista espanyol Manuel Tapial explica en aquest vídeo la situació que es viu al vaixell moments abans de l’atac israelià i del tall de comunicacions:
Font: Canalsolidàri
ONG reclamen a la comunitat internacional que expressi el seu rebuig i condemni l’atac d’Israel contra activistes internacionals i demanen al Govern espanyol que s’iniciïn accions diplomàtiques en el si de la UE i de Nacions Unides per rescindir els acord de cooperació amb el país.
>> El president de Cultura, Pau i Solidaritat, ONG de la vigatana Laura Arau i el madrileny Manuel Tapial (únics representants de l’estat junt amb el periodista valencià David Segarra a bord de la Flota per Gaza) ha afirmat que Espanya i la Unió Europea són culpables. Manuel Espinar, pare de Tapial, ha demanant la retirada de l’ambaixador d’Israel a Madrid.
>> La Plataforma Aturem la Guerra, la Comunitat Palestina de Catalunya, la Plataforma amb Palestina al Cor i altres entitats, com l’ Institut de Drets Humans de Catalunya i Sodepau, han fet arribar un comunicat unitari en què denuncien i condemnen les greus violacions del Dret internacional dels drets humans i del dret internacional humanitari que una vegada més ha comès i ha ordenat cometre el govern israelià. “Més enllà que l’abordatge s’hagi comès en aigües internacionals o dins de l’espai marítim palestí, controlat per Israel, l‘ús desproporcionat de la força armada contra la població civil, interna o internacional, suposa una flagrant violació del Dret internacionall”, han assenyalat.
Les entitats reclamen un clar pronunciament de les autoritats polítiques internacionals, de l’Estat espanyol i de Catalunya contra “aquest nou menyspreu de les autoritats israelianes cap al principi del respecte de la dignitat humana” i ha recordat que el silenci equival a complicitat.
>> Fundació per la Pau ha exigit al Govern israelià una opció per a la legalitat i de ple respecte als drets humans. Han expressat també la seva solidaritat amb les organitzacions i activistes per la pau i els drets humans que, dins d’Israel, reclamen un canvi de rumb enèrgic a la política oficial d’aquest país i que avui mateix han convocat concentracions de protesta.
“Reclamem a les institucions catalanes, espanyoles, europees i internacionals que condemnin amb contundència aquesta acció i, d’una vegada per totes, deixin clar a Israel que no pot actuar fent el que li plau, saltant-se totes les normes internacionals i tot sentit comú. Deixar impune aquest tipus d’accions (i en van moltes) només fa que restar credibilitat al sistema internacional de garanties i protecció dels drets humans”, han assenyalat en el seu comunicat.
>> Per Justícia i Pau l’atac militar israelià és una “agressió criminal, inadmissible i intolerable”. Han reclamat a les institucions que expressin el seu rebuig i condemnin l’atac d’Israel contra cooperants internacionals i han demanat al Govern espanyol la retirada immediata del seu ambaixador a Israel fins que no s’aclareixin els fets. També han exigit que s’iniciïn accions diplomàtiques en el si de la UE i de Nacions Unides per dur a terme una condemna de l’atac i la suspensió immediata i la rescissió de l’acord de cooperació militar signat entre el ministeri de Defensa espanyol i el ministeri de Defensa israelià, signat el passat 14 de març, tenint en compte no només aquests fets sinó també l’acció de guerra sobre Gaza de gener de 2009.
>> Amnistia Internacional demana un investigació creïble i independent sobre l’atac de l’exèrcit israelià. “Les forces israelianes semblen haver fet ús excessiu de la força”, ha manifestat Malcolm Smart, director del Programa d’Amnistia Internacional per a l’Orient Mitjà i el Nord d‘Àfrica. “No és creïble que els mitjans letals que han emprat estiguessin justificats. Semblen una resposta totalment desmesurada a l’amenaça que s’hagi pogut plantejar “.
AI ha demanat a les autoritats israelianes que, en primer lloc, facin públiques immediatament les regles d’intervenció dictades a les tropes que han efectuat aquest mortal atac. “Els activistes de la flota van explicar clarament que el seu objectiu principal era protestar contra la persistència del bloqueig israelià, que constitueix una forma de càstig col·lectiu i és, per tant, una violació del dret internacional”, ha assenyalat Smart.
L’ONG també ha denunciat que Israel duu gairebé tres anys aplicant una política de prohibició absoluta de la circulació de persones i béns, excepte en el cas dels articles de primera necessitat que importen els organismes internacionals d’ajuda humanitària. Només a un reduït nombre de persones malaltes se’ls permet sortir de Gaza per rebre el tractament que necessiten, i han mort desenes esperant el permís israelià per viatjar fora.
>> L’ Institut Català Internacional per la Pau ha condemnat la massacre, subratllant que “és important analitzar els fets i demanar responsabilitats des d’una perspectiva radical i pedagògica. Radical, anant a les arrels: aquesta fase de l’enfrontament té com a origen l’ocupació, il·legal, de Gaza, i, per tant, l’única solució és abandonar l’ocupació. Pedagògica, perquè cal evitar la percepció, ja força difosa, que la comunitat internacional té un doble raser, segons qui violi les regles i les normes, facilitant a vegades la impunitat Això implica demanar i
imposar les sancions previstes i codificades per a comportaments com aquests, inclosa la utilització de la clàusula de condicionalitat de la UE prevista a l’acord d’associació”.
>> L’ Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans de la Generalitat condemna l’atac a la flota “Gaza Lliure” i reclama una reacció contundent de la comunitat internacional. Demana a la UE que exigeixi responsabilitats “per la greu acció israeliana, les conseqüències de la qual no poden ser silenciades ni obviades”.
>> Nacions Unides ha condemnat l’atac de l’Exèrcit d’Israel a través d’un comunicat públic. El seu secretari general, Ban Ki-moon, ha declarat estar “commocionat” per la sagnant operació en què Israel ha interceptat en aigües internacionals l’embarcació dels activistes amb les 10 tones d’ajuda humanitària a bord. Ban ha exigit també explicacions al govern de Benjamin Netanyahu i li ha demanat que faci una investigació a fons. També el coordinador de l’ONU per a l’Orient Mitjà, Robert Serry, i el director de l’agència internacional per als refugiats palestins (UNRWA), Filip Grandisse, han expressat el seu pesar per les víctimes a través d’un comunicat en què han condemnat la violència. Però si fas una ullada a la web de l’ONU no trobaràs cap referència ni a Gaza ni a la flota, ni molt menys a l’atac d’Israel.
>> El ministeri d’Afers Exteriors de Turquia, el país amb el major nombre d’activistes a la Flotilla, ha advertit que l’assalt “tindrà conseqüències impossibles de compensar”.
>> Països com Grècia, França i l’Iran també han fet públics comunicats en què han assenyalat que l’assalt és israelià és “injustificable” i s’han mostrat consternats per les conseqüències tràgiques d’aquesta acció i va demanar una ràpida i profunda investigació sobre les circumstàncies del drama.
>> La Lliga Àrab, organització que agrupa 22 països, a través del seu representant, Iussef Ahmed, ha convocat una reunió urgent i ha emès un comunicat en què condemna l’assalt militar israelià, el qual califica de “crim” i d’ “acció terrorista “, segons informa l’agència oficial de notícies siriana SANA.
>> El Govern espanyol han cridat a reunió l’ambaixador d’Israel per demanar-li explicacions. Izquierda Unida ha demanat la ruptura de relacions amb Israel.
Signa el manifest de suport a la Flota per la llibertat de Gaza.
Pots seguir la travessia de la Flota per la LLibertat a través del seu bloc.
Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada