28 de maig 2010

Un centenar de professors de la URV es posicionen contra el cementiri nuclear

· La Universitat no s'ha posicionat ni a favor ni en contra de la instal·lació
ACN
Sergi Saladié i Josep Sánchez Cervelló

Prop de 100 professors de la URV, 50 treballadors administratius i uns 500 estudiants han signat un manifest contrari a la ubicació a Ascó del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. Tal com han explicat aquest dimecres dos professors de la URV, Sergi Saladié i Josep Sánchez Cervelló, l'objectiu de la recollida de signatures és demostrar que un grup de la comunitat universitària de la URV s'ha posicionat a títol personal en contra del MTC. A més, les signatures volen transmetre que l'Ajuntament d'Ascó "s'intenta atribuir suports" que "no sempre són reals", ja que la URV "mai s'ha posicionat" sobre el MTC.

Tots dos professors han remarcat que, tot i que representants de la URV van participar en un acte informatiu sobre el cementiri nuclear dut a terme a l'Ajuntament d'Ascó, aquest fet no suposa el posicionament favorable de la Universitat a la instal·lació. De fet, amb les signatures recollides, ha manifestat Sánchez Cervelló, "un grup important" de professors, treballadors i alumnes de la URV expressen el seu rebuig. "L'alcalde d'Ascó va dir fa poc que la comunitat universitària estava a favor del MTC, i això no és veritat", ha ressaltat.

El manifest, al qual encara s'hi poden adherir més persones, s'ha fet arribar als professors, els alumnes i els treballadors de la URV a través d'un correu electrònic, per ser signat. Tal com ha explicat Saladié, el document denuncia "l'acumulació dels impactes" que pateixen les Terres de l'Ebre, així com adverteix que "no hi ha cap societat ni institució política que hagi pogut perviure més enllà dels 50 o 100 anys, fet que és més significatiu a les Terres de l'Ebre, on en els últims 200 anys s'han produït els pitjors episodis bèl·lics de Catalunya".

Amb això, ha continuat, es tracta d'una zona "abonada al conflicte i a la transformació de la societat", de manera que si finalment els residus radioactius s'ubiquen a Ascó, "en el cas que es transformi l'actual democràcia, no se sap qui serà el garant de la seguretat dels residus". Saladié ha defensat, doncs, que a banda de les qüestions tecnològiques, el procés per a la ubicació del MTC també "ha de tenir en compte els elements històrics".

La URV també ha volgut deixar clar que "mai s'ha posicionat" pel que fa al MTC. A través d'un portaveu, la Universitat ha explicat que només el consell de govern o el claustre poden emetre aquest posicionament, que pel moment "no s'ha fet". La URV ha insistit que no ha expressat cap suport institucional a la candidatura d'Ascó a acollir el MTC i que només va participar en l'acte d'Ascó com a sessió informativa "i no per donar suport".

D'altra banda, aquest dimarts al vespre s'ha constituït una nova entitat veïnal a favor del MTC, que duu el nom de Plataforma ASCÓ –sigles d''Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat'-. Un dels portaveus de la nova entitat, Jaume Ferrús, ha explicat que la Plataforma ja ha aprovat els estatuts i que ara està començant a elaborar el llistat de socis, que de moment és d'un centenar de persones –gairebé totes veïnes d'Ascó-.

Ferrús ha detallat que la iniciativa ha sorgit arran de diferents reunions i del seguiment que veïns d'Ascó han fet dels actes a favor de la candidatura del municipi a acollir el MTC. "Vam decidir organitzar-nos, igual com han fet altres entitats, per poder col·laborar-hi ", ha afegit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada