2 de jul. 2010

Mobilització en contra del suport de la Cambra de Comerç i l'AMAC al cementiri nuclear

La Cambra de Comerç de Reus rebutja les acusacions de la CANC

ACN/ Redacció Reus Digital 02/07/2010

Més de 200 persones han participat aquest divendres a la tarda en la cercavila que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convocat a Reus per "denunciar l'actitud' favorable a la ubicació a Ascó del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears expressada pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, i el gerent de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC), Marià Vila d'Abadal. La mobilització ha sortit de la cèntrica plaça Prim de Reus i s'ha desplaçat fins a les portes de la Cambra de Comerç i la seu de l'AMAC, on han lliurat un simbòlic bidó de residus nuclears i una carta en contra de la candidatura d'Ascó.

Els manifestants han dut un taüt amb un esquelet a dins, simbolitzant la "mort de la Ribera d'Ebre" si el MTC finalment s'ubica a Ascó. També ha mostrat bidons pintats amb el símbol nuclear, cartells i pancartes, i han cridat lemes com 'Alcalde d'Ascó, de cap al reactor' o 'Vila d'Abadal, nosaltres no ens venem'. Membres de la CANC també han repartit fulls informatius als ciutadans que passejaven pel centre de Reus.

El portaveu de la Coordinadora, Sergi Saladié, ha explicat que la cercavila s'ha organitzat amb l'objectiu de "denunciar l'actitud" de la Cambra de Comerç de Reus i l'AMAC, perquè "són dues entitats que aparentment s'han posicionat a favor del cementiri nuclear a Ascó a través del seu president i el seu gerent respectivament', tot i que les entitats "mai han aprovat amb un sistema de votació correcte i transparent que estiguin a favor d'aquesta candidatura".

Aquest mateix divendres, l'AMAC ha fet públic un comunicat signat per 11 dels 13 alcaldes de la zona d'influència d'Ascó i 4 dels de la de Vandellòs, en el qual es rebutja "qualsevol manifestació que tingui com a objectiu la intimidació i l'assetjament personal, com s'ha fet per part de grups contraris al MTC". El comunicat demana que "s'abandoni la lluita personal i es torni al terreny de l'intercanvi lliure d'idees i sense coaccions".

La CANC s'ha sentit al·ludida amb aquest escrit i Saladié ha manifestat que l'opinió de la Coordinadora sobre Sanromà i Vila d'Abadal "no són atacs a la persona en sí, sinó al càrrec que ocupen". Així, ha ressaltat que "una opinió personal és respectable, però la del president de la Cambra i la del gerent de l'AMAC no poden valdre més que la del conjunt de les seves entitats".

La mobilització d'aquest divendres a Reus també ha comptat amb la presència de membres d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Reus. El portaveu del grup ecosocialista, Ernest París, ha denunciat que el MTC "no és només una qüestió d'Ascó, sinó de país" perquè "el condemna a tot". Segons París, el cementiri nuclear és "una mala opció estratègica" per a Catalunya, i ha assegurat que el grup que lidera "diu no a aquest model de desenvolupament i als perills que comporta tenir un cementiri nuclear al costat de casa".

Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Reus ha respost de nou amb un comunicat a les acusacions que els membres de la CANC han fet durant la manifestació d’aquest divendres. El comunicat diu que el president de la Cambra, Isaac Sanromà ha actuat en relació a la candidatura d’Ascó per acollir un magatzem de residus nuclears, “en única i estricte execució i exacte cumpliment dels acords dels òrgans de govern de la Cambra”, en sessions del Ple i del Comitè Executiu. Acords, que segons la resposta de la corporació empresarial, han estat “aprovats de forma unànime”, sense que cap membre dels òrgans de govern de la Cambra en fes cap esmena ni votés en contra en les reunions.

El comunicat afegeix que el Ple ha expressat de forma reiterada el seu posicionament concret sobre la candidatura del magatzem centralitzat d’Ascó en termes inequívocs de propiciar el debat apolític i la més ample informació i cercar el consens territorial i sectorial, i en el seu cas, d’obtenir clares compensacions per a totes les comarques del territori si la candidatura d’Ascó és l’escollida.

Segons la Cambra, “és fals que el president hagi actuat en aquesta qüestió de forma subjectiva”, i que per aquesta raó, en decisió unànime del Comité Executiu, la corporació “fa costat al seu president en aquest tema, i rebujta manipulacions com la que pretén el CANC, que no tenen cap base real”.

La Cambra recorda que va convidar als representants de la CANC en una jornada informativa celebrada a Reus el passat mes de març “i on haguessin pogut explicar amb tota mena de detalls el seu posicionament. Invitació que, segons la Cambra, els responsables de la CANC van rebutjar.

Informació relacionada:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada