28 de jul. 2010

El parlament de Catalunya prohibeix les corregudes de bous

La ILP ha tingut 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions · El president Montilla vota a favor dels bous

El parlament de Catalunya ha aprovat avui la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que prohibeix les corregudes de bous modificant l'article 6 de la llei de protecció dels animals. CiU i PSC han donat llibertat de vots a als seus diputats. La modificació de la llei ha obtingut 68 vots a favor, 55 en contra i 9 abstencions. Us oferim una relació amb el sentit del vot de cada diputat i les primeres declaracions del president Montilla i d'Artur Mas.

El 18 de desembre de 2009 el parlament va admetre a tràmit la ILP, que va aplegar més de 180.00 signatures, i va obrir la porta a la prohibició de les 'corridas'. Va rebutjar les esmenes a la totalitat per 59 vots favorables, 67 de contraris i 5 abstencions. Aleshores, tant CiU com el PSC van donar llibertat de vot (secret) als diputats. A banda i banda, hi havia ERC i ICV-EUiA per la prohibició, i PP i C's, contra.

La ILP proposa de modificar la llei de protecció dels animals i de canviar l'article que exclou les corregudes de bous de la prohibició d'espectacles amb patiment o mort de l'animal, per un que les prohibeixi explícitament. Un acord posterior entre els grups parlamentaris permet una moratòria d'un any i mig, de manera que la prohibició entrarà en vigor l'1 de gener del 2012.

La regulació dels correbous

Alhora, el parlament va incoar la tramitació d'una iniciativa per a regular els correbous, molt vius a les Terres de l'Ebre. Però la decisió del PP de portar aquesta iniciativa al Consell de Garanties Estatutàries ha impedit que el mateix ple prohibís les corregudes i blindés els correbous, que es mantindrien allà on són tradicionals, segons la llei.

El precedent de les Canàries

Catalunya no serà pas pionera. Ja l'any 1991 les Illes Canàries van prohibir aquesta mena d'espectacles amb una llei de protecció dels animals. Allà la decisió es va prendre per unanimitat i sense pugna política. Els diputats canaris es van centrar sobretot en les lluites de galls, força vives en aquelles illes, que van restar al marge de la prohibició. La iniciativa fou acordada per tots els grups.

Font: Vilaweb

No més corrides de toros

Bloc d'Ernest Benach

"Si el grau d’educació d’un poble i d’un home es valora per com tracten els animals -frase que van fer seva Thomas Edison i Mahatma Ghandi-, Catalunya ha dit majoritàriament que no vol més curses de braus, un espectacle públic basat en la tortura, el dolor i la crueltat contra un ésser viu"...

"S’equivoquen els que es pensen que la ILP contra les corrides de toros és un debat identitari o antiespanyol. En cap cas. És un debat animalista. Com bé ha dit l’Anna Mula, la promotora de la ILP, la tortura i la mort d’un animal com a espectacle públic no coneix signes identitaris, però és normal que els que rebutgen el debat ètic utilitzin aquests tipus d’arguments. L’abolició de la tortura no té pàtria, sinó que és un bé universal, i això és precisament el que avui ha subscrit la majoria de parlamentaris catalans, en representació del poble". Llegir més...


El gran ressò que ha generat la prohibició de les corregudes de bous també s'està reflectint amb força al Twitter. 'Cataluña' és aquest migdia un dels 'trending topics' d'aquesta xarxa social d'abast mundial.

Ampli ressò de la votació del parlament als mitjans de tot el món


AlJazeera

The Catalan parliament in Spain is voting on Wednesday whether to ban bullfighting in their region.
This quintessentially Spanish pastime is already banned in the Canary Islands where animal rights campaigners had triumphed to ban the sport.
But for many Catalans, a move against bullfighting is not just about cruelty to animals, it is also about asserting their identity.
Al Jazeera's Tim Friend reports from Barcelona.
La plataforma PROU es felicita per l'aprovació de la ILP contra les corregudes bous
Els impulsors de la llei diuen que s'han 'acabat cinc segles de crueltat'

El PP demanarà al congrés i al senat espanyols que les corregudes de bous no es puguin prohibir
Vol que siguin declarades d'interès general

Humor, xarlotades i animalades:

Mayor Oreja: "La prohibición de los toros es una venganza por el éxito de la Selección Española"

(Aquesta si que és bona. Que li tallin l'oreja i el rabo, a vore que li sembla ;o)

El Viti en COPE: "dicen ser catalanes pero son miserables"
(al pas que anem sí que passarem misèria... prou expoli)

El Parlamento de Cataluña prohíbe la Fiesta Nacional
(a quin nacionalismo és deuen referir?)

La Generalitat tendrá que indemizar con más de 400 millones al sector taurino catalán

(les banyes surten cares)

Triunfaron los animales
(titular i imatge de portada del panflet El Mundo, crec que millor l'haurien d'anomenar "El InMundo")

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada