Dilluns passat els veïns del barri de Lavapiés que es trobaven cap a les set de la tarda prop de la plaça de Tirso de Molina de Madrid van presenciar una batuda policial massiva i programada basada en criteris racials, una situació que ve repetint-se de manera habitual en els darrers mesos en la zona.
Una vintena de policies acorralar als immigrants, la majoria africans, que es trobaven a la plaça i els va començar a demanar els papers un per un. Un bon nombre de veïns del barri es va acostar als agents per saber què estava passant i davant la desproporció de l’actuació policial els van començar a increpar. Finalment els policies davant la pressió veïnal van marxar de la plaça sense detenir ningú.
L’any passat diversos sindicats de Policia van denunciar que els seus superiors els obligaven a cobrir una quota de persones en situació irregular a canvi de diferents incentius. El ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va sortir del pas prohibint expressament les quotes. “Les batudes massives estan prohibides i no existeix cap tipus de discriminació racial a l’hora d’aplicar la Llei d’Estrangeria”, va assenyalar en aquell moment. Els controls massius d’identitat, doncs, només poden fer-se per perseguir delictes perillosos i no tenir papers de residència no és perillós.
Però la realitat és que, tal com denuncien un bon nombre d’ONG i moviments socials, les batudes continuen donant-se en barris amb un alt nombre de veïns immigrants. I quan en presències una, pots fer alguna cosa? Coneixes els teus drets i deures davant aquest tipus d’actuacions policials?
Des de Ferrocarril Clandestino han elaborat un protocol de com actuar en cas de veure una batuda d’aquest tipus. Basant-nos en les seves recomanacions i en la d’altres col·lectius, com l’Associació sense papers fé10, Casablanca, Precarias o Traficantes de sueños, t’oferim una sèrie de recomanacions per si et trobes davant una situació d’aquest tipus i vols actuar:
>> El primer és informar-te sobre la potestat que tenen els agents de policia o mossos d’esquadra. Més avall trobaràs una llista dels drets i els deures que et emparen i als quals t’has d’acollir.
>> Abans de res cal mantenir la calma i l’educació. Encarar-se a un agent amb males maneres no et portarà més que problemes i és possible que acabis havent de declarar a comissaria. Estalvia-te’ls i simplement acosta’t amb bona actitud per preguntar què està passant i recordar que les batudes massives no estan permeses i molt menys els abusos verbals o físics.
>> Tingues un esborrany de SMS preparat perquè quan presenciïs una actuació policial polèmica puguis avisar tots els teus contactes ràpidament perquè s’apropin a la zona. Pot ser tan simple com: “Batuda a ….”
>> Altres col·lectius, com Estamos enredadas, proposen la utilització de mocadors vermells per alertar que s’està produint una batuda.
>> Recorda el número de placa dels agents amb qui tractis i la matrícula del seu cotxe patrulla.
>> Aconsegueix testimonis o ofereix-te com a tal, deixant el teu número de telèfon per exemple.
>> Si ets testimoni d’una situació d’abús, denuncia. Aquesta situació s’està repetint contínuament i com més persones la denunciïn més cas faran les autoritats. Hi ha diverses possibilitats.
>> Si et queixes davant del mateix agent que està duent a terme la batuda i no et fan cas, el següent pas seria posar una denuncia a la comissaria més propera, encara que ens han comentat que de vegades els agents tracten de dissuadir a la persona que va a posar la denúncia. Si et trobes en aquest cas, tu tries, però si decideixes seguir endavant recorda que és el teu dret i que és seguir amb el procediment que hauria de ser l’habitual. Recorda que en ocasions han estat els mateixos sindicats de policia dels que denuncien els abusos.
>> Interposar una queixa a la Conselleria d’Interior o denunciar els fets davant el jutjat, serien els següents passos als quals pots acudir si ets testimoni d’una situació d’abús policial d’aquest tipus.
>> Altres procediments seria utilitzar les xarxes socials per explicar i denunciar el que has viscut i/o posar una queixa davant el Síndic de Greuges perquè les institucions coneguin què està passant.
>> Pots muntar amb els teus amics i veïns “patrulles antibatudes” amb la idea de evitar-les. La idea seria mostrar als teus veïns immigrants que poden gaudir del barri perquè és de totes i perquè la “patrulla” vetlla pels seus drets.
>> Contacta amb col·lectius i ONG que en el teu barri treballin temes relacionats amb els drets de les persones immigrants i busca formes de col·laborar amb elles.
>> Organitza tallers sobre drets humans amb la informació que hagis obtingut i compartit entre els teus amics i veïns.
>> Utilitza aquestes idees i comparteix-les enganxant-les en cartells per tot el teu barri perquè els teus veïns i veïnes sàpiguen com ajudar.
Et recordem alguns dels teus drets per si et veus enmig d’una situació complicada com una detenció:
>> Només has de declarar davant un jutge o una jutgessa, encara que l’experiència demostra que acollir-se al dret a no contestar les preguntes dels agents no beneficia.
>> Sempre pots demanar l’assistència d’un advocat o una advocada d’ofici per defensar-te assessorar-te.
>> Anar a un centre mèdic en cas de lesió perquè et facin un reconeixement. Fes fotografies de les lesions.
>> T’han de mostrar (i tu tens dret a llegir-la) una ordre judicial si els agents volen entrar al teu domicili. En cas de registre en el teu domicili, si comparteixes pis, només poden registrar les teves habitacions, no les dels teus companys.
>> Només en cas de sospita per part de la policia que portis duguis una arma, tenen dret a palpar-te la roba externament i cap avall.
>> Tens dret a rebre un tracte respectuós dels agents de policia o mossos.
>> Tens dret a conèixer la raó de la detenció i a que et llegeixin els teus drets en cas que els agents no et deixin marxar.
>> No poden detenir-te durant més de 72 hores (excepte en casos d’actes terroristes).
Et recordem que també tens obligacions davant els agents de policia que has de respectar:
>> Has de donar el teu nom, cognoms i número de DNI, passaport o targeta de residència si t’ho demanen.
>> No insultis ni entris en la discussió amb els agents, tampoc tractis d’escapar o resistir-te a la detenció. Sempre perjudica.
Pots veure el vídeo de l’actuació policial i la reacció veïnal del passat dilluns al barri de Lavapiés de Madrid:
Font: Canal Solidari
Notícies relacionades
Polèmica a Lleida: Cerquem "Burka" a Google i trobem...
Per: Oscar - Coordinadora ONGD i aMS de Lleida el 27/05/10 15:20
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada