18 de jul. 2010

Greenpeace alerta que el 89% de la costa catalana està edificada

La demarcació amb 'elements més preocupants' és la de Tarragona

ACN / Reus Digital

La situació de la costa catalana és delicada. Així ho ha alertat aquest divendres Greenpeace, que ha assegurat que el 89% de la costa catalana, si no es té en compte el litoral protegit, està edificada. A més, el 46,5% de la mateixa es trobava urbanitzada el 2009. Aquestes xifres converteixen Catalunya en la comunitat amb un índex més alt de saturació del seu litoral. L'entitat ecologista, que ha presentat el seu informe 'A tota costa 2010', ha afirmat que la situació no ha millorat en la darrera dècada i ha demanat a les administracions que deixin d'apostar per la construcció i inverteixin més en la preservació del litoral.

La costa catalana, i l'espanyola en general, es troba en una situació més preocupant cada any. Aquest és l'anàlisi que ha fet Greenpeace en el seu desè informe sobre la situació de la costa. En les darreres dues dècades, la construcció d'infraestructures i la contaminació han destruït a la costa espanyola l'equivalent a vuit camps de futbol al dia.

En el cas de Catalunya la situació no és més esperançadora. Gairebé la totalitat del seu litoral està edificat i la meitat de la costa està urbanitzada. D'altra banda, compta amb un port esportiu cada 10 kilòmetres, amb els inconvenients que aquestes infraestructures artificials comporten per a l'ecosistema marí, com per exemple l'erosió de les platges. En total hi ha 47 ports esportius i comercials a Catalunya i es pretén fer un de nou a Salou, cosa que Greenpeace ha criticat.

La delegada de l'entitat ecologista a Catalunya, Ana Rosa Martínez, ha explicat que la demarcació que concentra els elements més preocupants és Tarragona. En primer lloc per la indústria química i petroquímica, en segon lloc pel projecte Els Muntanyans a Torredembarra i en tercer lloc el projecte d'ampliació del port de Coma- Ruga, que acabaria amb la biodiversitat marina.

La comunitat catalana acumula el 42% de la contaminació que es vessa directament al litoral mediterrani a Espanya. El responsable de les campanyes de contaminació de Greenpeace, Julio Barea, ha explicat que les zones més problemàtiques van del riu Besòs al Llobregat, el Delta de l'Ebre i el sector químic i petroquímic de Tarragona.

Sobre aquesta última zona, ha alertat que si es dóna el consentiment per iniciar l'explotació de dos nous pous, com ha assegurat que ha demanat Repsol, es pot produir el mateix incident que al Golf de Mèxic, on una fuga en un pou d'extracció ha vessat petroli durant més de dos mesos. 'No és descartable que pogués passar a la costa catalana', ha assegurat.

A més, ha informat que s'estan estudiant dos vessaments que es van produir l'any passat per conèixer amb detall què va passar i si es poden demanar responsabilitats.



Més informació:

· Vuit espais naturals protegits de la Costa Catalana estan en perill
28.497 vivendes, sis ports, un hotel o un polígon industrial es projectaran sobre suposats espais naturals protegits de la costa.

· Greenpeace denuncia que el 90% de la costa catalana no protegida està edificada

· En els últims 20 anys s'ha destruït a la costa espanyola la superficie equivalent a vuit camps de futbol al dia


Destrucció a tot drap, 2008. Benidorm, Alacant. Comunitat Valenciana

L'anàlisi de Greenpeace dels últims anys de destrucció de la costa mostra que no hi ha cap indici d'abandó de la construcció massiva en el litoral ni de la fi de l'assetjament als últims espais verges.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada