5 de jul. 2010

La Fiscalia imputa dos directius de Repsol pel vessament de cru al delta de l'Ebre

S'investiga un segon vessament que s'hauria produït el passat 23 de juny


La Fiscalia ha imputat dos directius d'una filial de prospeccions de Repsol pel vessament de cru prop del delta de l'Ebre ara fa un any. En declaracions a l'ACN, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, ha explicat que se'ls imputa un delicte contra el medi ambient per la fuita de petroli, el 15 de maig del 2009. Segons Jou, la Fiscalia va veure indicis de negligència en l'actitud dels tècnics i responsables de les prospeccions, que no haurien comunicat l'incident al Ministeri. Per no haver de sol·licitar pròrroga del procés, el fiscal va traslladar directament l'informe al jutge, que interrogarà els dos imputats.

En paral·lel, prossegueixen les diligències per un segon vessament, el 23 de juny passat, que es va produir al mateix punt a la plataforma subcontractada a l'empresa Pride North America. Segons el fiscal en cap, però, mentre el primer vessament va posar "en greu perill el medi ambient", aquest segon no tindria el mateix "gruix" -en quantitat de fuel vessat.

Són pous situats davant les costes del delta de l'Ebre, a quaranta quilòmetres de la costa tarragonina i a 2.400 metres sota el nivell del mar, uns pous que Repsol sondeja per poder ser explotats per la companyia d'aquí a quatre anys. L'any passat, Repsol ja va indemnitzar els pescadors amb 250.000 euros per les fugues de cru que ni plataforma ni companyia van comunicar a les autoritats.

Les fugues van ser detectades, una per un satèl·lit, i l'altra, per la torre de control del Port de Tarragona. Ara el jutjat número 3 de Tarragona, a instàncies de la Fiscalia, ha iniciat la investigació -que culminarà en un judici oral-, la qual podria acabar implicant responsables de la filial Ripsa i de Pride North America, subcontractada de Repsol per a les prospeccions petrolieres.

Repsol ha assegurat que desconeixia la decisió judicial, tot i reconèixer tenir constància de les diligències prèvies que havia obert la Fiscalia. Jou ha afirmat que "és possible" que l'empresa no n'estigués informada, i que la notícia d'enviar el cas a judici transcendís abans als mitjans de comunicació.

Per la seva banda, el president de Mediterrània-CIE, Ángel Juárez, ha manifestat sentir-se satisfet amb la decisió de la fiscalia ja que "dóna la raó a tots aquells que portem dècades denuncinant delictes ecològis i mediambientals". Juárez ha recordat que Mediterrània va denunciar el cas de Pride North America i ha demanat la creació d'un Tribunal Ambiental Internacional que persegueixi a les empreses que "atemptin contra el medi ambient".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada