6 de jul. 2010

"Els pobres segueixen tornant els diners prestats, mentre que els bancs de rics s'ensorren"

Mohammad Yunus, premi Nobel de la Pau 2006 i fundador del Grameen Bank, basat en microcrèdits, ha participat al I Fòrum Impulsa, celebrat a Girona. En la seva conferència, Yunus va destacar que, en plena crisi "els pobres segueixen tornant els diners prestats pel banc sense problemes, mentre que els bancs de rics s'ensorren". El banquer va defensar el model social com a motor del món, i va animar a aprofitar la crisi per "reconstruir, redissenyar i reparar" tot el que no funciona, i canviar el concepte de negoci.

El títol de la seva conferència era "Com aconseguir que els nens de les pròximes generacions vagin a veure la pobresa als museus", i Yunus va insistir que cal crear un món sense pobresa.

El Grameen Bank té uns vuit milions de prestataris, el 97% dels quals són dones. A més de les seves oficines a Bangla Desh, el 2008 van obrir-ne una al barri de Queens, a Nova York. "Les dones tornen els diners en un 99,3% dels casos", va dir. Ara també ofereixen crèdits als nens de les seves clientes perquè puguin escolaritzar-se. Actualment, va comentar, es donen préstecs a 52.000 estudiants. El banc també presta diners a captaires, a qui "se'ls ofereix vendre productes porta a porta. Tenim més de 100.000, i uns 18.000 ja han deixat de mendicar".

També treballen en altres projectes, en col·laboració amb grans empreses: Danone produeix iogurts amb nutrients a baix preu per a nens amb problemes d'alimentació, BASF els facilita mosquiteres per evitar malalties, i Adidas, sabatilles per combatre gèrmens i contagis.

Font: Coordinadora d'ONG solidàries

1 comentari:

  1. BASF, Danone, Adidas... quina manera de rentar-se la imatge, per una banda generen pobresa i per l'altre reparteixen caramels. QUINA VERGONYA!

    ResponElimina