3 de juny 2010

Manuel Tapial: "S'ha vist com tiraven cadàvers al mar"



Un dels cooperants que viatjava en la flotilla denuncia que els soldats van llançar cadàvers al mar

Manuel Tapial, un dels cooperants de Taradell detingut per Israel, ha desmentit la versió que ha donat el govern hebreu. Tapial assegura que "els soldats van disparar a matar abans de saltar al vaixell". A més, ha afirmat que hi ha més morts. "Es diu que hi ha nou morts, però l'organització IHH en té comptabilitzats entre 16 i 20. S'ha vist com alguns dels cadàvers els tiraven al mar".

Manuel Tapial ha fet aquestes declaracions en arribar a Turquia juntament amb Laura Arau i el periodista valencià David Segarra, els tres espanyols que viatjaven al vaixell assaltat per les tropes israelianes. El cooperant ha negat que els soldats actuessin per legítima defensa. "Abans que comencessin a saltar des dels helicòpters, des de les Zodiacs ja van disparar a matar. Quan van saltar des dels helicòpters ja hi havia dos morts al vaixell".

Tots tres han denunciat maltractaments i insults durant la seva detenció, així com el robatori de les seves pertinences. "Vam ser detinguts per comandos d'elit, que ens van apuntar amb els làsers al cap, a la sala de premsa, identificats com a premsa internacional", ha explicat David Segarra.

A banda de la seva experiència personal, consideren intolerable la manera d'actuar d'Israel. "Que hi hagi un país que s'atorgui el dret d'atacar en aigües internacionals a civils és", segons Manuel Tapial, "una cosa inacceptable".

Els dos cooperants i el periodista valencià arribaran a Catalunya aquest divendres.

Israel cedeix a les peticions d'obrir una investigació

La pressió de la comunitat internacional podria haver donat els primers resultats. Israel està estudiant amb els Estats Units la possibilitat de crear una comissió d'investigació sobre l'atac del seu exèrcit a la "Flotilla de la Llibertat" que sigui paral·lela i que pugui contrarestar la investigació de les Nacions Unides.

La comissió estaria integrada per israelians independents i observadors nord-americans. El Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat una resolució on condemna els fets i decideix enviar una missió internacional per investigar-los.
Font: TV3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada