Museu d’Història de Catalunya, Plaça Pau Vila 3, Barcelona
Xerrada-col·loqui cloenda de l’exposició «100 anys d’Anarcosindicalisme»
L’exposició i les activitats tindran lloc al Museu d’Història de Catalunya, Plaça Pau Vila 3.
Des que la consciència obrera es va despertar obertament en el segle XIX el proletariat va lluitar pel que consideraven fonamental, el seu dret d’associació.
Els obrers i obreres, a més de lluitar pels seus drets, van començar a forjar la seua ideologia i ètica, calant en ells el pensament anarquista, basat en l’abolició de tota forma de govern i en l’exaltació de la llibertat individual, així van passar de pàries i miserables a convertir-se en protagonistes del seu destí.
La necessitat d’unió solidària entre el proletariat militant antiautoritari va fructificar amb l’aparició de l’anarcosindicalisme.
L’anarcosindicalisme, moviment sindical de caràcter revolucionari i orientació anarquista, va més enllà de millorar les condicions laborals. És conscient que sense un canvi de societat les millores serien passatgeres. Així va arrelar la idea de revolució social, amb el desig d’una societat organitzada de baix a dalt per mitjà d’associacions lliures i la lliure federació dels individus en comunes.
En poques paraules, l’exercici de la llibertat com un dret inalienable. Des de fa cent anys, els companys i companyes confederals vénen cantant a la llibertat, conjurant l’opressió i actuant de forma ètica sota els dictats de la raó.
La Confederació General del Treball, la CGT, pretén amb aquesta commemoració homenatjar als homes i dones que van militar i militen en l’anarcosindicalisme i lluiten per la transformació social.
Salut i endavant
Comissió Organitzadora de l’Exposició - Fundació Salvador Seguí i CGT
Programa
Del 15 de gener al 15 de febrer
Dissabte 15 de gener: 12:00 h Obertura de l’exposició
Horaris de visita: Dimarts a dissabtes de 10 a 19h. Dimecres de 10 a 20 h. Diumenges de 10 a 14.30 h. Dilluns i festius tancat.
Dimarts 18 de gener:
11:00 h Inauguració
12:00 h Roda de premsa
18:30 h Presentació del catàleg «100 anys d’anarcosindicalisme»
Amb la participació de:
Mary Nash, Universitat de Barcelona, Susanna Tavera, Universitat de Barcelona, Rafael Maestre i Cristina Escrivá, comissaris de l’exposició. Presenta Mª. Àngels Rodríguez, Presidenta de la Fundació Salvador Seguí.
Xerrades amb col·loqui: (Auditori -planta 4-)
Dijous 20 de gener, 19 h. La creació d’una organització anarcosindicalista en temps de crisi. Teresa Abelló Güell, Universitat de Barcelona.
Dijous 27 de gener, 19 h. L’aportació llibertària a la literatura en els últims 100 anys. Pere Joan i Tous, Historiador.
Dijous 3 de febrer, 19 h. Les realitats d’una societat anarcosindicalista: les col·lectivitats. Jordi Ibarz Gelabert, Universitat de Barcelona.
Dijous 10 de febrer, 19 h. Xerrada col·loqui - cloenda de l’exposició -
Amb Laura Gómez, CGT Barcelona
Emili Cortavitarte, CGT Ensenyament
Jordi Martí, CGT Camp de Tarragona
Ermengol Gassiot, CGT Catalunya
Amb debat posterior a les intervencions.
www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article4767
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada