10 de juny 2014

Madrid li recorda el crims al president mexicà Peña Nieto

"Malvinguda" al president mexicà Peña Nieto BEATRIZ DE CORO

Emma de Coro
El Diagonal 10/06/2014

La visita oficial de Enrique Peña Nieto a Madrid ha estat marcada per les protestes. Més de 30 col·lectius han signat el comunicat "Malvingut" al president, que es va llegir ahir a la tarda a les portes de l'ambaixada de Mèxic.

Aquest acte va suposar el tancament a una jornada de lluita que va començar al Teatro Real, on va tenir lloc el fòrum organitzat pel grup PRISA "Mèxic, reformar per créixer". Al fòrum, que es va celebrar a primera hora del matí, es van acostar una trentena d'activistes amb pancartes en què es podia llegir "Fora Peña Nieto per corrupte i extorsionador" o "No al feminicidi". Totes les persones que participaven en la protesta van ser identificades per la policia.

Dos de les manifestants van aconseguir entrar a l'acte i increpar el president mexicà, tots dos van ser desallotjats ràpidament. "Ens van reduir i ens van treure de la sala, la consigna que donaven als agents que ens havien detingut era que ens portessin a un lloc discret. Ens van tenir retinguts una hora", ens comenta Luis Miguel García, de la Plataforma de Suport i solidaritat amb Chiapas i Guatemala, un dels desallotjats. "Passat aquest temps ens van deixar anar, però amb una denúncia per alteració de l'ordre públic", diu. Peña Nieto va assistir a l'acte, convidat per Juan Luis Cebrián, president del diari El País.

"La línia editorial d'El País respecte als conflictes que s'estan vivint a Mèxic està clara des de fa temps, aquest fòrum no fa més que confirmar els estrets llaços que uneixen al seu grup editorial amb el govern Mexicà. No per casualitat tenen al seu consell d'administració a l'expresident Zedillo", ens comenta Rosa Martín, una de les manifestants identificades. "Per posar un exemple, és escandalós el tractament que estan donant al tema del conflicte a Chiapas", comenta.

Les claus d'or

Entorn les quatre de la tarda, Peña Nieto arribava a la plaça de Cibeles, on estava previst que l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella, li fes lliurament de les claus d'or de la ciutat. En aquesta mateixa plaça l'esperaven un grup de manifestants que no van parar de increpar, al crit de "Peña Nieto Assassí" o "Atenco Viu, la lluita continua". Un parell de persones van tractar d'accedir a la terrassa de l'Ajuntament per penjar un pancarta, però van ser interceptades quan accedien a l'edifici "És increïble el blindatge que tenen aquests personatges, a nosaltres ens van identificar només entrar a l'Ajuntament i ens van registrar les bosses; per descomptat es van quedar amb la nostra pancarta i ens van prendre les dades ", ens comenta una de les activistes identificades.

L'acte final va tenir lloc als voltants de l'ambaixada de Mèxic. Entorn de les set de la tarda van començar a arribar persones de diversos col·lectius. Els efectius policials no van permetre a les participants manifestar-se a la porta de l'ambaixada i els van obligar a posar-se al llarg del carrer per no interrompre el pas dels transeünts, tot i que era una concentració per a la qual s'havia demanat autorització. Entre fortes mesures de seguretat, que van provocar, fins i tot, les protestes de la premsa que intentava cobrir l'acte, es va llegir el comunicat de "Malvinguda a Peña Nieto". En el text es va fer esment a l'assassinat, en la presa de possessió de president, de l'activista Francisco Kuykendall a mans de la policia. Assassinat que continua impune ja que el principal testimoni Teodulfo Torres Soriano, que va gravar l'agressió, es troba en l'actualitat desaparegut. Així mateix es va fer referència als 1.997 assassinats de dones impunes que es van perpetrar mentre Peña Nieto va ser Governador de Mèxic i al recent assassinat del mestre zapatista Galeano, que ha suposat un fort cop per al moviment.

Els crims de Peña Nieto

En relació a aquest assassinat i com a homenatge al mestre, algunes participants portaven caretes de Galeano amb el típic mocador zapatista, el paliacate. "És indignant que una persona que ha ordenat personalment la repressió brutal que es va donar a Atenco, no oblidem que les forces de seguretat van assassinar a un nen de catorze anys, un jove de vint i que van torturar i violar a vint-i-sis dones en els propis furgons policials, sigui rebut amb honors", declara Clara Redal, de la Plataforma de Suport i solidaritat amb Chiapas i Guatemala a Diagonal. "És irònic que amb aquesta visita vulguin signar un 'pacte anti-crim', mentre no fan referència a cap dels seus crims", denuncia.

"Amb aquests actes hem volgut expressar el nostre frontal rebuig a que governants sobre els quals pesen crims i abusos com els perpetrats a Atenco, governants que menystenen el feminicidi o el sofriment dels pobles indígenes en la seva lluita per l'autonomia siguin rebuts i felicitats" amb aquesta declaració d'intencions tancava el comunicat que va ser llegit per Lola Sepúlveda del Centre de documentació sobre Zapatisme de Madrid.



-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada