4 d’abr. 2010

L'Escola de les Amèriques. L'Escola d'Assassins



L'Escola de les Amèriques ara anomenada l'Institut de Cooperació per a la Seguretat Hemisfèrica (SOA / WHINSEC per les seves sigles en anglès) va ser establerta a Panamà al 1946 i després traslladada a Fort Benning Geòrgia en 1984. El president de Panamà Jorge Illueca va descriure a la SOA com "una base per a la desestabilització a Amèrica Llatina" i un dels principals diaris panamenys l'anomenà "L'Escola d'Assassins." La història dóna suport aquestes acusacions.

Centenars de milers de llatinoamericans han estat torturats, violats, assassinats, desapareguts, massacrats i obligats a refugiar-se per soldats i oficials entrenats en aquesta Escola. Els ingressats de la SOA persegueixen als educadors, organitzadors de sindicats, treballadors, religiosos, líders estudiantils i als pobres i camperols que lluiten pels drets dels damnificats.

Al llarg dels seus mes de seixanta anys d'existència la SOA ha entrenat a més de 61.000 soldats llatinoamericans en cursos com tècniques de combat, tàctiques de comando, intel·ligència militar i tècniques de tortura. Aquests graduats han deixat un llarg rastre de sang i sofriment en els països on han tornat. Avui dia l'Escola de les Amèriques entrena gairebé mil de soldats i policia cada any.

Sigui aquest post un petit homenatge a Óscar Romero, que el 24 de març es complí el 30 aniversari del seu assassinat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada