28 d’ag. 2012

Joan Fontcuberta inaugura una obra a la Rioja

El fotògraf català ha realitzat un mosaic a partir de fotografies dels veïns a Sajazarra i afirma que ha convertit la seva intervenció en un "Facebook calidoscòpic" que dóna testimoni de la memòria col·lectiva de la localitat.


ARA.CAT 18/08/2012

Sajazarra és un petit poble de la Rioja on actualment viuen només 140 persones. Els veïns cada any fan una convocatòria molt especial: conviden un artista a treballar al poble amb la condició que tots ells han de poder participar en l'obra.

El fotògraf Joan Fontcuberta hi ha participat enguany, i aquest divendres va inaugurar l'obra que ha realitzat: un mosaic ceràmic que representa una campana i que està ubicat en un dels arcs de l'església del poble.

Com hi van participar els veïns? "Durant la festa major del poble, vaig demanar que les famílies que volguessin col·laborar portessin els seus àlbums de fotos personals. Amb uns ajudants vam fer reproduccions de 12.000 fotos de totes les èpoques i de tots els motius: la verema, les celebracions, retrats de nens, la Guerra Civil, el paisatge, etc. Amb aquestes fotos vaig compondre el mosaic", diu Fontcuberta.

El model per al mosaic va ser la fotografia d'una de les campanes de l'església. "A Sajazarra corre una llegenda: durant l'Edat Mitjana –assegura el fotògraf–, quan la localitat marcava la frontera de la zona musulmana i la zona cristiana, una princesa àrab es volia batejar però era rebutjada a tot arreu. Només a Sajazarra la van acceptar i la van batejar. En agraïment, la princesa va fer ofrena al poble d'una campana. La "campana de la mora" representa encara un símbol de tolerància i convivència".

Amb la seva intervenció, conclou l'artista, ha volgut que els habitants del poble es facin seu aquest símbol del poble i diu que ha fet un  "Facebook calidoscòpic que dóna testimoni de la memòria col·lectiva del lloc".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada