28 d’oct. 2013

Setanta-cinc anys del comiat de les Brigades Internacionals

El 28 d'octubre de 1938 els voluntaris estrangers defensors de la República van desfilar pels carrers de Barcelona

Voluntaris del Batalló Lincoln (Brigades Internacionals) saludant militarment davant
el discurs
de Negrín amb motiu del comiat de les BBII el 25 d'octubre de 1938.
Les Masies, l'Espluga de Francolí, Tarragona.

Vilaweb 28/10/2013

'De este país, del otro, del grande, del pequeño / del que apenas el mapa da un color desvaído / con las mismas raíces que tiene un mismo sueño / sencillamente anónimos y hablando habéis venido.' El poeta Rafael Alberti va dedicar el 1936 aquests versos (vídeo) als milers de joves, d'una cinquantena de països, que van allistar-se a les files republicanes per lluitar contra l'alçament colpista de Francisco Franco. Molt sovint d'amagat i sense el suport dels seus governs, uns trenta-cinc mil voluntaris, majoritàriament obrers i esperonats per l'URSS, van sortir de França, Alemanya i Àustria, Polònia, Itàlia, els EUA, Irlanda, la Gran Bretanya, Iugoslàvia, el Canadà, Hongria i Escandinàvia per integrar-se en els batallons d'estrangers de l'exèrcit republicà.

Fins i tot hi va haver cubans, argentins, grecs, àrabs i jueus (pdf). Uns quants centenars de voluntàries estrangeres, integrades sobretot en unitats mèdiques, també es van posar a disposició de la República. Les Brigades Internacionals van participar en les grans batalles de la guerra i es calcula que una tercera part dels voluntaris hi van perdre la vida. Després de la derrota en la batalla de l'Ebre, i seguint exigències internacionals, l'exèrcit republicà va accedir a desmobilitzar les Brigades, que el 28 d'octubre de 1938 van rebre un multitudinari comiat popular a Barcelona (vídeo).

Al comiat, la dirigent comunista Dolores Ibárruri va qualificar els brigadistes de 'llegenda, exemple de solidaritat i herois de la democràcia' (vídeo). Tot i això, molts desmobilitzats van patir repressió als seus països o, senzillament, van tornar a agafar les armes contra el feixisme en la segona guerra mundial.

Acte de record  

Dissabte, en ocasió del setanta-cinquè aniversari del comiat, es va fer al monument a les Brigades Internacionals un acte commemoratiu amb la presència dels secretaris generals de partits i sindicats que representen actualment algunes de les formacions que van acomiadar el 28 d'octubre de 1938 els voluntaris als carrers de Barcelona: Oriol Junqueras d'ERC, Josep Nuet d'EUiA, Joan Herrera d'ICV, Pere Navarro del PSC, Joan Carles Gallego de Comissions i Josep M. Álvarez d'UGT, a més del batlle de la ciutat, Xavier Trias. També hi eren membres de l'Associació d'Amics de les Brigades Internacionals, una de les entitats que treballa per mantenir la memòria dels brigadistes al costat de l'International Brigade Memorial Trust i el Centro de Estudios y Documentación de las Brigadas Internacionales.

Monuments a tot el món  

El record dels milers de voluntaris estrangers en la guerra de 1936-1939 també es manté per mitjà de desenes de monuments, monòlits i plaques escampats per tot el món. N'hi ha a Barcelona, Benicàssim i Marçà, a Estocolm (Suècia), San Francisco (Califòrnia), Canberra (Austràlia), Òttawa (Canadà), Berlín (Alemanya) i Viena (Àustria), a París (França), Seattle (EUA) i també en moltes ciutats d'Anglaterra, Irlanda i Gal·les.

Comiat i homenatge a les Brigades Internacionals a Barcelona
 

-.-

Les Masies de l’Espluga de Francolí, el 25 d’octubre de 1938

Aquesta és una pregunta adreçada particularment als historiadors nacionals i internacionals de la Guerra Civil espanyola.

Vista del pati del Balneari Hotel Villa Engracia del Barri de les Masies de l’Espluga de Francolí, el 25 d’octubre de 1938. Hi comencen a arribar els primers brigadistes internacionals. Veiem Robert Capa mig ajupit a l’esquerra del pati fotografiant-los. Foto d’autor desconegut 

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada