18 de des. 2009

Acteal, 12 anys d'impunitat. Documental i acte

Acte contra l'oblit. Documental:
"Acteal, 10 anys d'impunitat"
a la Casa de la Solidaritat,
C/ VIstalegre, 15.
08001 Barcelona.

El 22 de desembre de 1997, una banda paramilitar va assassinar a l'església, mentre resaven, a 45 membres de la Sociedad Civil Las Abejas (15 nens, 21 dones, quatre d'elles embarassades, i 9 homes), en la comunitat indígena d'Acteal (municipi de Chenalhó, regió de Los Altos, Chiapas). En el cas de la Massacre d'Acteal, l'Estat Mexicà ha negat als sobrevivents i a les famílies de les víctimes mortes el seu dret a la Justícia: dret a conèixer la veritat dels fets i els responsables relacionats amb la massacre, judici just ràpid i apegat al dret, el dret a la reparació del dany i la garantia que no es tornin a repetir fets d'aquesta naturalesa. Dintre d'aquest context, la comunitat d'Acteal segueix lluitant contra la impunitat i després de l'alliberament de 29 paramilitars per mitjà de la resolució de la Suprema Corte de Justicia de la Nación involucrats a la Massacre ocorreguda en l'any 1997 s'ha incrementat la fustigació i la por a aquesta comunitat.

Durant tots aquests anys hem recordat Acteal com crim d'estat i aquest any, malgrat tot, també ho volem fer i més quan la situació a Chiapas i a Mèxic torna a ser alarmant. L'alliberament dels paramilitars, la fustigació i les agressions a les comunitats indígenes com part de la guerra de baixa intensitat per a combatre el procés de construcció de l'autonomia i la implementació per la força de projectes de "desenvolupament" en contra de la decisió de les pròpies comunitats.

Amb la nostra memòria i el nostre compromís recordarem Acteal així com a totes les persones i pobles que lluiten per construir un món on càpiguen tots els mons i denunciarem al poder en totes les seves formes que anteposa els interessos econòmics i partidistes per sobre dels drets individuals i col·lectius. Us convoquem, com sempre, a compartir amb nosaltres aquest acte.

--
Assemblea en reconstrucció del Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista
El CSRZ es troba en procés de reconstrucció com tal, durant aquest període, i fins que es finalitzin o es traspassin les activitats del grup, es continuarà fent servir aquest correu per les comunicacions necessàries en aquest procés.

ellokal@pangea.prg
http://chiapas.pangea.org

--

A 10 años de la matanza de Acteal
Reportatge realitzat per Ricardo Rocha

--
Més informació relacionada:

Las Abejas de Acteal
· Blog de la Sociedad Civil Las Abejas. Acteal, Chenalhó, Chiapas, México.
· Programa del dia 21 de desembre
· Clica aquí per escoltar la Retransmissió i Cobertura de la Trobada en Acteal
. Cobertura de l'Encuentro a Acteal 12 anys
--
A 12 anys de la massacre

Els paramilitars alliberats tornen a Acteal
Article de Gloria Muñoz Ramírez/Desinformémonos 2009.12.17
Es compleixen 12 anys de la massacre de Acteal amb l'alliberament de 30 dels paramilitars empresonats, alguns d'ells assassins confessos de la matança de 45 tzotzils.
Aquest 22 de desembre es compleixen 12 anys de la massacre perpetrada en Acteal, comunitat tzotzil dels Altos de Chiapas. Un any més d'impunitat, ara amb l'agreujant de l'alliberament de 30 dels paramilitars empresonats, alguns d'ells assassins confessos de la matança dels 45 tzotzils (18 nens, 22 dones i 6 homes) que es trobaven resant en una ermita.

Butlletí 36 sobre cas d'Acteal. La Suprema Corte deixa a la impunitat el cas
Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas. A.C.
L'Organització Sociedad Civil Las Abejas lliuren a la Comissió Interamericana de Drets Humans proves de la participació de l'Exèrcit Mexicà en l'estratègia contrainsurgent a Chiapas.
http://www.cencos.org/es/node/22050
Àudio del butlletí 36 Frayba sobre caso Acteal y SCJN

Butlletí informatiu especial sobre el Cas Acteal
Sipaz 2009.08.30
El 12 d'agost passat, la primera sala de la Suprema Corte de Justícia de la Nación (SCJN) va atorgar l'empar a 26 indígenes empresonats des de fa més de 11 anys i sentenciats per la matança de 45 indígenes, que el 22 de desembre de 1997 van ser assassinats en la comunitat de Acteal, municipi de Chenalhó (Altos de Chiapas).

Els assassins d'Acteal
Carlos Fazio/La Jornada 2009.08.25
La matança de Acteal va ser un crim d'Estat. L'assassinat de 49 indígenes tzotzils per paramilitars va donar inici a una nova fase de la guerra de baixa intensitat contra l'EZLN

Acteal: Comunicat de la Comunitat Las Abejas
Codo a Codo 2009.08.14
Les proves “veritables que són els nostres testimoniatges que els vam veure assassinar…”, declaren els sobrevivents d'Acteal.

Nova investigació és essencial en massacre d'Acteal
Amnistia Internacional 2009.08.14
Les autoritats mexicanes han d'iniciar una nova investigació independent sobre la massacre d'Acteal i assegurar que tots els responsables rendeixin comptes enfront de la justícia, ha dit avui, 13 d'agost de 2009, Amnistia Internacional.

Suprema Corte de Justicia de la Nación allibera als responsables de la Massacre d'Acteal
Daniel Arellano Chavez/Kaos en la Red 2009.08.13
El tret de gràcia que posa fi a la massacre de 46 persones no va ser disparat per les armes dels paramilitars assassins, sinó pels Ministres que aquest 12 d'agost de 2009 els van atorgar la llibertat

Article de Joan Baucells aparegut en el diari la Jornada: "Acteal, i ara què?
Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH) 2009.08.10
Probablement aquesta setmana es farà pública la sentència de la Suprema Corte de Justícia de la Nación en la qual es concedirà l'empara a una quarantena dels quals en el seu moment van ser condemnats per la massacre d'Acteal. Els arguments utilitzats per la Cort semblen estar relacionats amb les irregularitats processals d'aquests judicis. En concret –segons avançava L'Universal, en la seva edició de 6 d'agost- les condemnes s'haurien sustentat sobre “desaparició d'evidències, alteracions de l'escena del crim, substracció d'inculpats i fabricació de testimoniatges”. No és prudent comentar una sentència a la qual no s'ha tingut accés i menys criticar-la per utilitzar arguments garantistes, encara que en les seves consecutives visites a Chiapas la Comissió Civil Internacional per l'Observació dels Drets Humans va poder contrastar com era del tot evident que la investigació sobre els fets d'Acteal estava envoltada d'enormes irregularitats.

No hi ha justícia a Mèxic, la impunitat es ratifica
Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH) 2009.08.07
Sorprèn o si més no indigna que 11 anys després la resolució de la Suprema Corte resolgui que 40 dels condemnats per la massacre d'Acteal puguin quedar en llibertat per defectes de forma si més

Què va passar amb l'acusació del Subcomandante Marcos contra Felipe González?
Raúl Calvo Trenado/Kaos en la Red 2007.08.29
Sobre la matança d'Acteal a Chiapas: "Home, Ernesto [Zedillo], si en alguna cosa som experts els espanyols és en exterminar indígenes".
--

Acteal
José Saramago

Han pasado casi doce años de la matanza de Acteal, en el sudeste del estado mexicano de Chiapas. El día 22 de diciembre de 1997, cuando los miembros de la comunidad tzotzil de Las Abejas se encontraban reunidos para rezar en su humilde capilla, una construcción rústica de tablas atadas y sin pintura, noventa paramilitares del grupo Máscara Roja, expresamente transportados allí, pertrechados de armas de fuego y machetes, en un ataque que duró siete horas, dejaron en el terreno, entre hombres, niños y mujeres, algunas de ellas embarazadas, 45 muertos. La culpa de estos muertos era haber apoyado al Ejército Zapatista de Liberación Nacional. A 200 metros del lugar, un control de policía no movió un pie para ver lo que estaba pasando. Demasiado lo sabían ellos. Estuvimos en Acteal, Pilar y yo, poco tiempo después, hablamos y lloramos con algunos de los sobrevivientes que consiguieron escapar, vimos las señales de las balas en las paredes de la capilla, los sitios de las sepulturas, nos asomamos a la entrada de una cavidad en la ladera donde unas cuantas mujeres intentaron esconderse con los hijos y donde fueron asesinadas todos a golpes de machete y disparos a quemarropa. Regresamos a Acteal unos meses más tarde, el horror todavía se respiraba en el aire, pero se iba a hacer justicia.

Al final, no se ha hecho. Alegando errores de procedimiento, el Supremo Tribunal de Justicia mexicano acaba de poner en libertad a los casi veinte miembros de Máscara Roja que cumplían pena (imagínense) por posesión ilegal de armas, ignorándose deliberadamente que esas armas habían disparado y asesinado. A la media docena que todavía quedan en prisión no tardarán mucho en soltarlos también. Pero a los 45 tzotiles muertos con extrema crueldad, a esos no habrá manera de hacerlos resucitar. Hace pocos días escribí aquí que el problema de la justicia no es la justicia, sino de los jueces. Acteal es una prueba más.

Del blog: El Cuaderno de Saramago

1 comentari:

  1. Las Abejas abren la posibidad de perdón y reconciliación en Acteal.

    La Sociedad Civil las Abejas, abren posibilidad de perdón: sólo cuando los "paramilitares" reconozcan su culpa, pidan perdón y demuestren que han cambiado.

    http://escrutiniopublico.blogspot.com/2009/12/las-abejas-abren-posibilidad-de-perdon.html

    ResponElimina