2 de des. 2009

Els Drets Humans segons Marie-Anne Coninsx

Fa uns dies, exactament el passat 24 de novembre del present any, Marie-Anne Coninsx, cap de la delegació de la Comissió Europea va acordar donar tot el suport al govern de Felipe Calderón.

És va referir que la Unió Europea (UE) ha enfortit també els seus llaços de cooperació amb Mèxic en matèria de protecció dels drets humans i en la lluita contra el canvi climàtic.

Respecte als drets humans, va informar que com part de la segona fase del programa de cooperació amb la Secretaria de Relacions Exteriors, es compta amb un pressupost de 700 mil euros, cofinançat en parts iguals, amb durada prevista de 31 mesos.

Va destacar que reconeixen els esforços de Mèxic en la defensa dels drets humans.
En roda de premsa pels 20 anys de l'establiment de l'Oficina de la Comissió Europea a Mèxic, Coninsx va referir que l'acord comercial entre Mèxic i la UE ha estat reeixit degut al fet que els fluxos comercials van créixer 136 per cent en una dècada.

Entre gener de 1999 i juny de 2009 les empreses amb capital de la Unió Europea van realitzar inversions per 76 mil 765 milions de dòlars, quantitat que representa 34 per cent de la inversió estrangera total directa. El subsector que més inversió ha rebut són els serveis, amb 19 mil 880 milions de dòlars.

Fins a data d'avui, la UE ocupa la segona posició com font d'inversió a Mèxic.

Els principals països inversionistes són: ESPANYA, que va aportar 45 per cent, i Holanda, amb 31

Coninxs va destacar que els països membres de la UE tenen interès a elevar la seva presència en els sectors energètic, de telecomunicacions, de transports i d'infraestructura mexicans.
Per llegir resta de l'article clica AQUÍ

Ni ha per llogar-hi cadires, del dia 24 fins a dia d'avui, sense anar més lluny, pel que respecta als drets humans, lluitadors socials i defensors de drets humans.

En podem fer cinc cèntims de la cronologia sobre aquestes millores sobre els drets humans que diu la Sra. Coninxs

Aquest mateix més de novembre passat s'anuncia la desaparició forçada de Virgilio Noel Mundo López, adherent de “La Otra Campaña”.

El dia abans de les declaracions de la Sra. Representant de la UE, el 23 de novembre la direcció nacional de l'ERPI (Ejército Revolucionario del Pueblo Insurgente), emet el comunicat N 40 sobre l'assassinat de Omar Guerrero Solís, el comandante Ramiro, on assenyalen com autors intel•lectuals als “òrgans d'intel•ligència militar i política” de l'Estat mexicà i, com materials, a un grup de set “narcoparamilitars” encapçalats per Cayetano Alvarado Palacios, el Cuche Blanco.

Divendres, 27 de novembre de 2009. Embosquen i “acrivellen” a tirs a Mariano Abarca Roblero, líder antiminer a Chiapas. Dirigent y membre de la Red Mexicana Antimenería (REMA), del municipi de Chicomuselo, fou abatut a tirs d'arma de foc, per un desconegut. Dies abans Mariano fou amenaçat de mort per dirigents de la companyia minera canadenca Blackfire Exploration ltd. Amb la qui mantenien una dura resistència per la defensa de la terra i la seves males pràctiques en extracció de minerals i contaminació d'aquifers.

Dissabte 28 de novembre, Jesús Alfredo Portillo Santos, de 27 anys d'edat, assassinat en Ciutat Juárez el passat 28 de novembre. Aquest crim, com l'assassinat de les més de 576 nenes i dones de Ciutat Juárez, no hauria de quedar impune. Jesús era el gendre de Marisela Ortiz. Marisela, ara fa exactament un any estava a Madrid rebent el Premi Drets Humans que li havia atorgat el Consell General de l'Advocacia Espanyola per la seva impagable lluita en defensa de les dones víctimes de la violència a la Ciutat Juárez amb la seva associació "Nuestras hijas de regreso a casa".

El mateix dissabte 28 a Chihuahua, és segrestada, ultratjada i assassinada Flor Alicia Gómez López, neboda d'activistes. Homes encaputxats van raptar, van violar i van assassinar a la professora Flor Alicia Gómez López en la regió serrana de Tomochi, municipi de Guerrero, quan viatjava per carretera amb tres persones, entre elles un menor. Flor de 23 anys era neboda d'Alma Gómez Caballero, activista de l'organització Justicia para Nuestras Hijas y el Centro de Derechos Humanos de la Mujer, i d'Eduardo Gómez, de El Barzón. Tan sols fa dos mesos una altra educadora també fou violada i assassinada a Guasaparez, també a Chihuahua. Es troben constantment en els seus desplaçaments per tal d'impartir classes acorralades per cacics, narcotraficants i policies.

Un trist dissabte 28, ja que a la localitat (municipi Autònom) San Juan Copala, Oaxaca, el nen Elías Fernández de Jesús fou assassinat, Tomotelín Velasco i Jacinto Velasco, més un tercer no identificat resultaren ferits de bala.

Dimarts 1 de desembre ens recordava Guadalupe Cruz Jaimes, que a Mèxic, gràcies a grups de dreta i religosos: “En el país els avanços en matèria de drets humans de les dones, obtinguts durant els últims 25 anys, es veuen trepitjats pel “greu” retrocés que representa l'aprovació reformes constitucionals en 17 dels 31 estats del país, amb els quals es protegeix la vida des de la concepció-fecundació, i en conseqüència avortar és un crim sota qualsevol circumstància, va afirmar Gloría Ramírez, presidenta de l'Acadèmia Mexicana de Drets Humans (AMDH).”

Dimarts 1 de desembre, Oaxaca, assassinen a Leonardo Clemente Cruz, militant del Comité de Defensa Ciudadano (Codeci) dirigent indígena i a líder de comerciants oaxaquenys. Leonardo desaparegué el 24 de novembre i aparegué trobat mort el dimarts amb clars signes d'haver estat mort a garrotades, val a dir que un centenar de militants de l'organització es desplaçaven en vuit autobusos de Tuxtepec a la ciutat de Oaxaca par a participar a la Convención Estatal Democrática Oaxaca Libre, però van ser interceptats per la Policia Estatal Preventiva (PEP) en el quilòmetre 150 de la carretera federal 175, Ciudad Alemán-Puerto Ángel. Els agents van baixar als passatgers per la força i van detenir a alguns més de mitja hora. Des d'aquell moment no se'n va saber res de Leonardo ja que es pensava que havia quedat detingut. Eus aquí el resultat.

Dimecres 2 de desembre, Assassinen a altre estudiant en Ciutat Juárez. L'universitari fou identificat com Juan Antonio Chávez Morales, de 21 anys d'edat. És la sisena mort (tres catedràtics i tres alumnes) de personal i alumnat de la UACJ (Universitat Autònoma Ciutat de Juárez) en els últims 11 mesos, a part de dues alumnes segrestades i desaparegudes

En fi, "suma i sigue" que en pocs dies en podríem fer un llistat que no acabaríem, tot un reguitzell de vulneracions dels drets humans que en pocs llocs del món es vulnerin tant.

Ara bé, per que exposem tot això? L'explicació es ben fàcil d'entendre. Caldria de revisar el convenis bilaterals, tractats on signen els països que composen la Unió Europea i Mèxic, (el espanyols també), en que diuen i deixen ben clar que s'han de preservar i vetllar pels drets humans. I com que això no ho faran els "nostres" representants, doncs al menys el dret a "pataleta".

AQUÍ QUEDA BEN CLAR: UE - Mèxic / Cooperació
Abans aclarir que tal com entén la cooperació la UE és perfectament clar fer negocis, potenciar el “desenvolupament” en la majoria dels casos de les empreses europees, és clar, amb l'excusa de que creen riquesa, mentre la realitat és ben diferent, sembren misèria.

Observatori Social de las Relacions UE-AL (al menys fins el 2008)

L'estratègia comprèn una suma global de la contribució financera per part de la Unió Europea de 56,2 milions d'euros per al període 2002-2006 i defineix les següents àrees prioritàries de cooperació, en les quals s'han identificat i estan implementant projectes:

1. Desenvolupament social i reducció de la desigualtat
2. Creixement econòmic: facilitar la implementació de l'Àrea de Lliure Comerç promovent el comerç i la inversió a través de projectes per a la PYMES
3. Cooperació tècnica i científica
4. Consolidació de l'estat de dret i suport institucional: reforma del sistema judicial i accions en Drets Humans.

L'Observatori Social de les Relacions Unió Europea – Amèrica Llatina compte amb el suport solidari, per al període 2006-2008, de la Coalició Flamenca per a la Cooperació Nord Sud (11.11.11) i les ONGs Holandeses ICCO, Oxfam Novib, Hivos i Cordaid, entre les quals ICCO actua com l'organització capdavantera del projecte.

Si ens agafem al punt 1 i el 4 és evident que ja se'ls passen pel folre (i manilles), ja que si amb tants pocs dies s'han vulnerat tant, ja us podeu imaginar que s'ha fet en aquests últims anys. Ja que amb el pretext de la lluita contra el crim organitzat i el narco hi ha constant persecució als moviments socials als lluitadors socials i a les organitzacions pels drets humans, a més porten un disbarat de morts, sense anar més lluny des de la presidència de la República de Mèxic per part del President Felipe Calderón des del 2006 porten “només” 15.000 morts violentes, superant l'Iraq i l'Afganistan i és el segon país del món en agressions persecucions i morts de periodistes.

Ara bé, com bé diu la Sra. Marie-Anne Coninsx, tot va molt bé, s'ha de felicitar a Mèxic per les millores en drets humans. Gairebé supera a en Salafranca (Eurodiputat espanyolíssim del PP), que després d'anar d'observador a Acteal, segons ell, no passà res.

A que es deguda aquesta ceguesa respecte els drets humans a Mèxic?
Doncs molt fàcil d'explicar, en cas de aquests drets ser vulnerats, segons els convenis signats s'haurien de començar a rescindir contractes comercials i cap a casa (ups!). Ai collons!, que al senyor Botín (Santander-Serfín) se li acabaria una bona part de la menjadora, per no parlar del BBVA, (pobre Brufau) Criteria Caixa Corp (Inbursa), Repsol, Gas Natural, Iberdrola, Endesa, Gamesa, Barceló, NH, Sol Melià, Riu, Marsans.

Per més informació:
L'ull del borni José Ignacio Salafranca
Brad Hill i el conflicte de Oaxaca
Les rutes dels migrants

Acteal
Dones violades a Atenco busquen condemna internacional a l'Estat Mexicà
Atenco: Romper el cerco

Libertad y justicia para Atenco.
CCIODH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada