14 de des. 2009

La CCIODH expressa la seva intenció de seguir treballant pels DDHH a Mèxic


Una trentena de persones procedents de diversos països europeus, participants en diverses visites a Mèxic de la Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH), ens hem reunit per a reflexionar sobre el futur de la Comissió. Altres deu persones van poder seguir i participar en la reunió via internet i altres tantes van fer arribar les seves reflexions i propostes amb antelació.

Volem manifestar públicament a la societat civil internacional i la mexicana en particular el fruit de les nostres reflexions:

Lluny de millorar, la situació dels drets humans individuals i col·lectius a Mèxic ha empitjorat en els últims anys. A les demandes dels pobles indígenes i dels moviments socials, el poder respon d'una forma cada vegada més violenta: detencions arbitràries, agressions greus, morts i desaparicions; militarització de les funcions d'ordre públic, brutalitat policial, sentències exemplaritzants que duen, en alguns casos paradigmàtics, a empresonaments pràcticament per a tota la vida… en definitiva, un escenari on la vulneració generalitzada de drets acompanya una estratègia política que busca fer callar la legítima protesta social mitjançant la criminalització i el descoratjament.

Davant les denúncies que sorgeixen enfront de tals atropellaments, el sistema institucional en el seu conjunt tanca els ulls i silencia les veus. La impunitat dels responsables materials i intel·lectuals de les esmentades vulneracions s'estén a mesura que desapareix tot tret d'independència del sistema de procuració i compartició de justícia.

Però tot això no és pel que sembla suficient si es té en compte les reformes legislatives empreses tendents a eliminar tot un seguit de garanties individuals, legalitzant així la pràctica comuna de no respectar-les.

En aquest context d'estat d'excepció de facto impulsat cada dia de forma més oberta, cap preguntar-se sobre l'efectivitat de l'observació i la denúncia de les violacions de drets individuals i col·lectius, almenys en els termes en els quals s'ha vingut fent fins al moment. Aquest és un debat que ja és públic, ha existit i existeix en el si de la mateixa CCIODH

La CCIODH es planteja com repte seguir impulsant i obrir cap a l'exterior aquest debat, conscients que el camí està ple de contradiccions que ens segueixen interpel·lant. L'objectiu és, compartint les experiències viscudes al costat dels moviments socials, fer un ús més incisiu de l'observació de drets humans i col·lectius.

Mereix la pena recordar que la Comissió sorgeix com instrument d'observació i denúncia precisament arran d'un de tants casos en els quals s'han utilitzat els drets humans per a rentar la imatge pública d'un estat. Quan la Unió Europea va concedir “aval democràtic” al govern mexicà en vespres de la massacre d'Acteal, la xarxa de suport a Chiapas va proposar la primera visita de la CCIODH al 1998, una visita que no hagués estat possible sense la indignació i l'impuls de sectors i sensibilitats molt diverses de la societat civil internacional.

Des de llavors, centenars de persones, algunes pertanyents a diversos col·lectius però en la seva majoria a títol individual, han dedicat part del seu temps i recursos a la tasca de denunciar les diverses formes que utilitza el poder per a fer callar la protesta social a Mèxic, recaptant testimoniatges directes, interpel·lant a les institucions i denunciant als seus propis governs quan s'han fet còmplices o han tancat els ulls davant evidents violacions als drets humans.

La CCIODH es deu, en conseqüència, als pobles i a la societat civil. Als pobles quan reconeixen la presència de la Comissió en els seus territoris i a la societat civil internacional que la impulsa, li dóna suport i la compon.

Davant la gravetat de la situació de Mèxic, els participants en aquesta assemblea volem manifestar que ens sentim compromesos a seguir vigilants i a reforçar el treball de la Comissió, mantenint-la, com fins a ara, independent i oberta a tots els sectors i sensibilitats de la societat civil que consideren un deure fratern entre els pobles la denúncia de la mentida i la barbàrie.

Barcelona, 14 de desembre de 2009.

Assemblea de la Comissió Civil Internacional d'Observació pels Drets Humans (CCIODH)

--------------------------------------------------

Annex sobre temes d'organització:

En substitució de la Secretaria Permanent, s'ha format un Grup de Seguiment que col·lectivament impulsarà els treballs en xarxa d'anàlisi, documentació, comunicació, debat i intercanvi.

Aquest grup no exercirà funcions de portaveu, funció que només es manté durant les visites.

S'encarregarà de fomentar les relacions i l'intercanvi d'informació amb col·lectius que treballen temes específics sobre Mèxic.

D'impulsar el treball de denúncia i difusió fora de Mèxic i quan la situació ho requereixi de redactar els butlletins oportuns.

També impulsar el debat sobre l'efectivitat i utilitat per als moviments socials de la denúncia de violacions de drets humans individuals i col·lectius; així com posar a la disposició d'altres sectors de la societat civil la metodologia i els instruments de treball de la Comissió perquè es puguin emprendre accions independents en altres àmbits.

http://cciodh.pangea.org/?q=es/node/335

Més informació: clica aquí a la web de la CCIODH

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada