4 de nov. 2009

Transgènics, d'aquí i d'allà

Uns articles sobre la transgènia a Mèxic i els disbarats que Monsanto (principalment) està fent per aquell país. Veiem que té força paral·lelisme amb el que està succeint a Catalunya, tenint present que dins d'Europa, Espanya té el rànquing de producció transgènica i dins l'Estat Espanyol, Catalunya s'emporta la palma, tot i que mils de signatures anaren al Parlament per tal que es debatés, en concret, validades 69.043 signatures de suport de les 105.896 signatures lliurades. El “nostre” Parlament rebutjà el passat mes de juliol la iniciativa legislativa popular per prohibir els transgènics a casa nostra. Tenim uns polítics que no ens els mereixem.


Una diferencia sí que hi ha, al menys pel que fa a la pagesia indígena mexicana, hi ha molta més consciència del que són els transgènics que no pas a la nostra societat, la qual se li amaga la realitat, conseqüències i el negoci que hi ha darrera, a banda de que esdevé el control total de l'alimentació (què us hem d'explicar que no sapigueu sobre el tema?).

Els articles son de tres periodistes, Laura Poy Solano, Angélica Enciso L. i Matilde Pérez U. totes elles periodistes/articulistes del diari La Jornada (de Mèxic), i encara una quarta que l'ombra tot sovint segueix, Silvia Ribeiro molt recomanable, és investigadora i coordinadora de programes del “Grup ETC” a la oficina de Mèxic. Segons la meva opinió una de les màximes institucions experta en transgènics i qui més ho ha denunciat a Mèxic, país que serveis de laboratori per empreses com Monsanto, Dupond, Sygenta/Novartis (els del Tecnoparc), Cargill (els de la grip “Nova”, “Influenza”, “A H1N1” o coneguda popularment com la del porc i del pocavergonya de Dick Cheney)... i alguna altra que si no falla la memòria, empreses que tenim ben a la vora, Basf, Bayer i DOW Chemical (els no han fet absolutament res per pal·liar el desastre de Bhopal).

Doncs això, que.. alguna cosa haurem de fer...

Salut

L'ombra

· Delito de lesa humanidad, imponer al maíz el "modelo Monsanto": expertos.
Laura Poy Solano/La Jornada 2009.11.04
En riesgo, la alimentación de 20 por ciento de la población mundial, señalan en la UAM
El cultivo de transgénicos rompería la organización milenaria del cultivo de la tierra

· Falla promesa de que transgénicos elevarían la productividad agrícola
Angélica Enciso L./La Jornada 2009.11.03
Integrante de la Unión de Científicos Preocupados documenta en un análisis ese fracaso
Queda desacreditada campaña de Monsanto en la que promueve sus semillas, señala el estudio
Cultivos orgánicos permiten duplicar el rendimiento, a bajo costo para agricultores

· Amenazan siembras experimentales la diversidad del maíz, dice investigador
Matilde Pérez U./La Jornada 2009.11.03
Los campesinos son indispensables para preservar el grano

· Ilegal e inmoral, pero no impune
Silvia Ribeiro*/La Jornada 2009.11.07
Contra viento y marea, en medio de innumerables críticas e irregularidades, el gobierno aprobó hasta el 27 de octubre, 22 siembras experimentales de maíz transgénico a favor de las trasnacionales Monsanto, Dow Agrosciences y Pioneer Hi Bred (esta última, propiedad de DuPont).

PS I. Recomanem veure els vídeos: El món segons Monsanto
PS II. Per acabar d'arrodonir-ho un parell de vídeos sobre Monsanto d'una altra periodista mexicana, Carmen Arístegui, punyent i sense pels a la llengua.

¡Peligro! El mundo según Monsanto (Maiz Transgénico) 1/2


Alguns enllaços recomanats:

· Som lo que sembrem
· Josep Pamies Blog
· Alimentos Transgenicos, lo que esta en juego
· El maíz: regalo de los dioses

1 comentari:

  1. ¡Peligro! El mundo según Monsanto (Maiz Transgénico) 2/2 de Carmen Arñistegui, no es troba a la xarxa YouTube, per la qual cosa fa sospitar que l'han retirat intencionadament se'l hagin fet petar (fa pocs dies hi era). De totes maneres, qui busca... troba, la xarxa és plena de referencies.

    Salut

    L'ombra

    ResponElimina