13 de febr. 2010

Francesco Forgione

Francesco Forgione. Itàlia (Catanzaro, 1960)

Iniciat en política des de molt jove, pertany al PCI i és membre de la Càmera de Diputats des de l'any 2006. Va Ser nomenat president de la Comissió Parlamentària Antimafia, i és professor d'Història i Sociologia de les Organitzacions Delictives de la Universitat Dell´Aquila.

El seu llibre, 'Ndrangheta, una mostra dels orígens, història i fets de la més perillosa màfia italiana. El primer llibre sobre l'organització mafiosa menys coneguda però més poderosa i temible del món: la 'Ndrangheta calabresa.

La branca més poderosa, astuta i nociva de la màfia italiana ja no és la Cosa Nostra siciliana, ni la Camorra napolitana; el tron ho ocupa la fins a ara molt poc coneguda 'Ndrangheta, radicada en Calabria (la zona més pobra d'Itàlia) i que va trencar el seu tradicional sigil a l'agost de 2007, amb un brutal crim a sang freda en la localitat alemanya de Duisburg. Francesco Forgione ha estat el president de la primera comissió parlamentària que ha investigat a fons sobre la 'Ndranghetta. El present llibre recull tota la informació coneguda i contrastada sobre els orígens, el desenvolupament, els principals responsables i les activitats més destacades d'aquesta fugissera organització criminal.

Després de la massacre de Duisburg a l'agost de 2007, el món ha descobert a la ’Ndrangheta, la màfia més poderosa del món i també la menys coneguda fins a la data. Les seves bandes, les ’ndrine, pul·lulen pel planeta partint de l'endarrerida i arcaïca regió de Calabria, amb una estructura sense jerarquia definida, a la manera dels nuclis d'Al- Qaeda. Menjar en un restaurant de Milà o Roma o anar de compres a un gran centre comercial són activitats que poden contribuir a l'enriquiment d'aquesta organització criminal. Per no esmentar la droga: la màfia calabresa és el gran mediador internacional en el tràfic de cocaïna, l'agent que garanteix la seva entrada a Europa des de Suramérica i Àfrica.

Aquest assaig és el primer informe sobre la ’Ndrangheta realitzat per la Comissió Parlamentària Antimafia i aprovat per unanimitat el 19 de febrer de 2008 (l'activitat de la Comissió es va interrompre amb el retorn de Silvio Berlusconi al poder). En ell s'indiquen els noms de tots els caps i famílies, els mapes de la presència criminal a Calabria i de les seves ramificacions en el nord d'Itàlia i altres països; així mateix es descriu la seva estratègia de negocis legals i les seves relacions amb la política i el món empresarial; sense oblidar els grans fraus a la Unió Europea, així com els circuits internacionals de blanqueig de diners. Una denúncia i un crit d'advertiment dirigit a la societat civil, perquè no segueixi mirant cap a altre costat i exigeixi als polítics de tot el món que assumeixin les seves responsabilitats.

La primera informació autoritzada sobre la nova i temible plaga de la màfia mundial: la ’Ndrangheta calabresa.

«La ’Ndrangheta és una espècie d'intermediari de totes les altres organitzacions criminals.» Francesco Forgione

Pel que fa a l’Estat espanyol, segons l’expert periodista, amenaçat de mort per la Camorra, Roberto Saviano, autor del llibre “Gomorra", a fa temps que els nexes entre aquí i allà existeixen. El càrtel del Golfo, des de Veracruz, ja ha enviat els seus “zetas” per tal de controlar el territori Espanyol, porta d’entrada de la cocaïna a Europa.

Francesco Forgione, presenta a Mèxic: Mafia export, per primera vegada mapes de la penetració de les màfies italianes a Alemanya, Espanya, Suècia, Canadà, Gran Bretanya, Estats Units, Colòmbia, Brasil, Veneçuela, Austràlia i Mèxic, entre molts altres.

Pel que fa a Mèxic ho té claríssim, alerta que “Mèxic corre el risc de tornar-se un narcoestat”, “els grups delictius de Mèxic representen avui una de les rutes fonamentals per a la cocaïna i la màfia italiana calabresa de la ’Ndrangheta, distribuïdora mundial d'aquesta droga”.

Considera que la lluita contra la màfia i la seva globalització "no és de superescriptors, superpolices o supermagistrats, sinó que, a més de les mesures que ha de prendre el govern, ha de ser un moviment social organitzat".

Notes relacionades:

Por primera vez, experto traza "serie de mapas geocriminales"
· Los cárteles de México representan una ruta esencial para la cocaína, sostiene Forgione
Carlos Paul / La Jornada 13.02.2010

Se va a economía 70% de ganancias del narco
Silvia Otero y Jorge Torres/El Universal 2010.02.13
· Al año se “lavan” 25 mil mdd en el sistema financiero mexicano, afirman

El Narco en pilotes

’Ndrangheta. Editorial; Destino. ISBN10 8423341259; ISBN13 9788423341252
Gomorra. (En Català) Editorial: Empuries. ISBN: 978-84-9787-240-9
Gomorra. (En Castellà) Editorial: Debate Editorial. ISBN-10: 8483067218, ISBN-13: 978-8483067215

2 comentaris:

  1. ...traigo
    sangre
    de
    la
    tarde
    herida
    en
    la
    mano
    y
    una
    vela
    de
    mi
    corazón
    para
    invitarte
    y
    darte
    este
    alma
    que
    viene
    para
    compartir
    contigo
    tu
    bello
    blog
    con
    un
    ramillete
    de
    oro
    y
    claveles
    dentro...


    desde mis
    HORAS ROTAS
    Y AULA DE PAZ


    TE SIGO TU BLOG




    CON saludos de la luna al
    reflejarse en el mar de la
    poesía...


    AFECTUOSAMENTE:
    LÓMBRA DE LÁTZAVARA


    ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE CABALLO, LA CONQUISTA DE AMERICA CRISOL Y EL DE CREPUSCULO.

    José
    ramón...

    ResponElimina
  2. Apreciado José Ramón
    Muchas gracias por este precioso regalo.
    Evidentemente que es de mi agrado y de ahora en adelante habrá otro seguidor más en HORAS ROTAS Y AULA DE PAZ.

    Un abrazo y una vez más moltes gràcies

    L'ombra

    ResponElimina