1 de febr. 2010

Otras Geografías. Experiencias de autonomías indígenas en México. / Descolonizando el feminismo. Teorías y prácticas desde los márgenes.

Últimament el CIDECI-UNITIERRA, ens està “malacostumant” a les presentacions de llibres, no tants sols són les presentacions, sinó que aquestes presentacions porten implícites ponències i debats que no els podem deixar passar de llarg. Si fa uns dies era (per cap d'any) “El seminari Internacional de Reflexió i Anàlisi” en en el marc de la presentació del llibre: Primer Col·loqui Internacional in Memoriam Andrés Aubry”, ara li toca el torn a dos llibres més prou interessants: Otras Geografías. Experiencias de autonomías indígenas en México i Descolonizando el feminismo. Teorías y prácticas desde los márgenes.

Evidentment no és gens fàcil accedir a aquests llibres, per raons de distancia i distribució, però ja que al menys sí podem disposar dels àudios i texts dels l'esdeveniments, ens veiem amb l'obligació i deure de divulgar-los en aquest humil blog i donar-ne el màxim de difusió.

Una vegada més, felicitats a CIDECI-UNITIERRA i totes i tots els que ho fan possible


L'ombra


En el marc de la presentació del llibre Otras Geografías. Experiencias de Autonomías Indígenas en México, vam tenir l'oportunitat d'escoltar diverses de les experiències que en el text es relaten en la pròpia veu de qui integren els moviments socials. Aquest és, sense anar més lluny, l'objectiu polític dels qui van donar origen al llibre, Giovanna Gasparello i Jaime Quintana, “qüestionar el paper dels científics socials. Moltes vegades els qui estudiem el moviment escrivim el que ells fan i aquí tractem de trencar això; que siguin els moviments socials qui escriguin, ens expliquin sobre si mateixos”.

El llibre recull experiències d'altres formes de convivència que els pobles continuen construint autonomia a Oaxaca, Guerrero i Sonora.

Descolonizando el feminismo és un llibre que recull la veu de diverses dones del món que des de la seva cultura li donen altre significat al feminisme.

Des d'Egipte, Iran, Uganda, Amèrica les dones musulmanes, indígenes, chicanes reflexionen sobre la manera de lluitar des de les seves cultures i proposen teorizar des de les pràctiques de cada poble on les dones estan construint les seves lluites, ja no seguint la paraula d'occident, del feminisme clàssic, que ha estat imposat des del nord com centre de poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada