20 de febr. 2010

Milers de pagesos es manifesten a Barcelona per reclamar preus més justos

Acusen les distribuïdores de controlar el mercat i pagar-los per sota dels costos de producció

Els pagesos porten la reclamació dels preus justos a Barcelona

· S'han manifestat per demanar al govern que actuï en la pitjor crisi del sector

La pagesia viu la pitjor crisi de tots els temps, segons que diuen, i és per això que avui al matí s'han manifestat a Barcelona, convocats per Unió de Pagesos (UP). La manifestació continua les tractorades dels dies 5 i 6 de febrer que van blocar algunes carreteres. 'De la mateixa manera que els altres sectors demanen uns salaris dignes, nosaltres demanem uns preus justos. Ara com ara, hi ha molts pagesos amb ganes de lluitar i d'exigir respecte', diu a VilaWeb el coordinador nacional d'UP, Joan Caball.

Amb el lema 'Preus justos al camp i a la ciutat. Prou d'indiferència del Govern!' unes set mil persones, segons l'organització, i tres mil segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat s'han manifestat aquest matí pel centre de Barcelona per reclamar al govern i al govern espanyol que 'actuïn' davant el que consideren una de les majors crisis que pateix el sector agrari. La marxa ha sortit de plaça de Catalunya amb Portal de l'Àngel i està convocada pel sindicat Unió de Pagesos, amb el suport de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA). La protesta precedeix la celebració d'un debat monogràfic al Parlament de Catalunya sobre l'actual situació de l'agricultura i ramaderia.

I és que aquesta és la principal reivindicació del sector agrícola: que es compleixin les lleis i s'actuï per evitar els preus baixos actuals. Els pagesos denuncien que les grans distribuïdores (només tres empreses - Eroski, Mercadona i Carrefour - controlen més de la meitat de la distribució dels productes) forcen els preus a la baixa, la qual cosa no permet a la pagesia subsistir. En aquest sentit, UP acusa els governs català, espanyol i a la Unió Europea de no actuar i permetre la situació actual. 'Si el govern actués i fés complir les lleis, no només hi guanyaríem els pagesos, sinó tots els consumidors'.

És per això que demanen una nova politica agrària que protegeixi el sector davant les grans cadenes distribuïdores. 'En un context de lliure mercat no hi ha cap intervenció que fixi uns preus mínims, de manera que els distribuïdors van baixant els preus i escanyen les cooperatives perquè saben que no tenen res més' deia Caball fa uns dies.

Els pagesos també reclamen mesures fiscals que donin suport a la pagesia, com ara plans que permetin donar crèdits a interès zero i plans de reestructuració d'explotació deficients. 'Som en crisi, per tant la fiscalització ha d'adaptar-se a aquesta realitat', diu el coordinador d'UP.

La preocupació dels pagesos és més gran que mai perquè, segons el el coordinador d'Unió de Pagesos, tot i que el sector havia patit abans algunes crisis de productes concrets que es repetien de manera cícilica, mai no s'havien trobat amb una crisi que afectés tots els productes alhora.

Fonts:
Vilaweb
El Punt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada