Aquest conflicte sorgeix de la condició de Pemex de competidor directe de Repsol i de la seva nova posició en el consell de la companyia, en la qual passaria de comptar amb un conseller, José Manuel Carrera, i una representació institucional a integrar-se en un bloc de quatre consellers i major pes en l'òrgan rector.
Els experts consideren a més que la sindicació de les accions amb Sacyr-fins el 29,8% - no tindria per què procurar més consellers cap de les companyies, que ja compten amb quatre seients en l'òrgan rector de la petroliera.
D'acord amb les recomanacions de bon govern, Repsol faria bé en mantenir els seus vuit consellers independents, i dins del marge per als dominicals caldria repartir sis seients, dos d'ells per a La Caixa. Tot i això, Sacyr i Pemex han expressat el seu desig de "comptar amb una representació d'acord amb la seva participació en el capital social de la companyia".
Sobre el conflicte d'interès, les normes per a operacions vinculades recollides en els codis de bon govern podrien fins i tot obligar a Pemex a absentar-se del consell quan es tractin alguns assumptes. Per a això, serà clau la participació dels consellers independents a l'hora de valorar les matèries controvertides.
En la sindicació de participacions entre Sacyr i Pemex, els experts fan algunes recomanacions sobre bon govern i expressen també algunes reticències de caràcter jurídic, entre elles la del possible frau de llei en què podrien incórrer els socis si prenen el control de la petroliera sense haver llançat abans una opa.
En tot cas, adverteixen que el temps decidirà si l'aliança entre la constructora i la petroliera mexicana els aporta un pes suficient per equivaler a un canvi de control o si, per contra, queda limitada al perfil d'accionistes minoritaris.
Interès particular i societari
Els experts coincideixen que els sindicats han de tenir cura especialment l'encaix entre els seus interessos particulars i els de la petroliera, ja que en cas contrari podrien fins i tot incórrer en un delicte.
Si bé en les juntes d'accionistes cada soci té dret a vetllar pel seu interès i reclamar amb la major contundència polítiques com les millores de dividend, en els consells d'administració hi ha un compromís de defensa de l'empresa. La direcció de Repsol, assenyalen, podria utilitzar aquest front per atacar els socis sindicats.
CincoDías.com Madrid 04/09/2011
El pacte assolit entre Sacyr i Pemex amb la sindicació dels seus vots dins de Repsol sembla tenir un objectiu: aconseguir el control de la petroliera, desplaçant als actuals gestors. Davant d'aquest escenari, la postura adoptada per la resta d'actors en la companyia i els seus moviments resultaran decisius.
La Caixa, soci de referència dins de la petroliera amb un 12,8% del capital, encara no ha explicat oficialment quina és la seva opinió davant la nova situació, però el diari El País publica avui que la caixa catalana ha ofert al president de Repsol, Antonio Brufau, "un suport incondicional".
Segons aquest diari, la postura de La Caixa serà donar suport a l'actual equip directiu i "oposar-se a qualsevol pla de Sacyr-Pemex d'intentar donar un tomb a la cúpula i controlar el poder executiu de la companyia".
Enllaç a la informació d'El País.
També us pot interessar:
- Sacyr ‘strikes again' 04/09/2011
- Pemex controla el 9.42% de les accions de Repsol 03/09/2011
- Felipe González dissenteix del Govern: no veu garantida la 'espanyolitat' de Repsol 04/09/2011
- Argentina avisa: té poder de veto en YPF 03/09/2011
- Brufau i Fainé es reuneixen per analitzar la situació a Repsol 02/09/2011
- Sacyr reobre la guerra pel poder a Repsol amb el suport de Pemex 30/08/2011
- Sebastián es reuneix amb Pemex després de la seva acord amb Sacyr 30/08/2011
- Caixabank eludeix pronunciar-se sobre l'aliança entre Sacyr i Pemex 30/08/2011
- Brufau té les espatlles ben cobertes en cas de sortir 30/08/2011
- Els analistes aproven la aliança i les companyies la celebren en Borsa 30/08/2011
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada