25 de des. 2011

Blood Coltan



El coltan, una barreja dels minerals columbita i tantalita, és un mineral utilitzat per fabricar transistors en els nostres telèfons mòbils, jocs de vídeo, ordinadors i electrodomèstics. Comparable amb els diamants de sang, la seva mineria no només ha causat dany ecològic, sinó també abusos als drets humans, i, per alguns, la recrudescència del conflicte al Congo.

Blood Coltan és un documental de 52 minuts de durada fet per Patrick Forestier. La pel·lícula de l'any 2007 mostra els pros i contres del comerç de coltan, la situació amb les milícies i com les vides dels ciutadans comuns són afectades pel metall que és moltes vegades la seva única font d'ingrés en viles pobres aïllades d'altres llocs i els usos desconeixen.


"Blood Coltan" és un impressionant reportatge-documental Alemany del canal TG4 sobre el conflicte del coltan a Àfrica (Congo).

El coltan, fins fa poc era un material pràcticament desconegut; s'ha convertit en el nou or negre del continent africà. Crucial per a la fabricació de noves tecnologies de la informació en els països desenvolupats-com telefonia mòbil, ordinadors portàtils i altres dispositius electrònics, el coltan es troba en importants quantitats a la zona est de la República Democràtica del Congo i la creixent demanda de coltan per part d'Occident està propiciant matances a la regió. Sota la vigilància de les milícies rebels, fins i tot els nens extreuen aquest material de forma perillosa en les mines.

Aquest documental d'investigació els endinsarà en la fosca xarxa d'interessos que salvaguarden aquest comerç sagnant. Podran conèixer als senyors de la guerra que esclavitzen a la població local i als homes de negoci que, des d'Europa, continuen important coltan indiscriminadament, tot i les advertències de Nacions Unides.

"Blood Coltan" mostra com les empreses de comunicació occidentals (com Motorola, Nokia, entre d'altres) són coparticipants juntament amb la Xina de sostenir la situació de guerra al Congo.

També exposa el cost real de la nostra necessitat d'estar sempre a la moda en la tecnologia. Els telèfons mòbils, consoles de videojocs, netbooks (mini notebooks), etc comporten una tarifa oculta d'inimaginables conseqüències humanes: segrest, assassinat i treball en l'esclavitud.

El progrés és més car del que imaginem.

Més informació: Proyecto Matriz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada