18 de març 2011

Devastació al Japó



Militars japonesos van llançar 30 tones d'aigua sobre un dels sis reactors de la planta nuclear que estan fora de control des de fa sis dies. La policia va recolzar amb canons del líquid, però les operacions van ser suspeses quan es va comprovar que la radioactivitat seguia elevada. L'AIEA va dir que, tot i que la situació es manté perillosa, no s'ha agreujat. A Tòquio, les mesures d'estalvi d'electricitat van impedir un col lapse en el subministrament. A la imatge, un resident de Onagawa entre les ruïnes de l'habitatge on va morir la seva mare Fotografia Ap
Font: http://www.jornada.unam.mx/2011/03/18/index.php

Devastació al Japó
  • La situació segueix sent molt seriosa, però no s'ha agreujat la radioactivitat: AIEA
  • Les forces armades llancen 30 tones d'aigua al descontrolat reactor 3 de Fukushima

Vista aèria presa des d'un helicòpter que mostra el dany al reactor número 3 de la central nuclear de Fukushima · Foto Reuters

Dpa, Afp y Reuters
Periódico La Jornada
Divendres 18 de març de 2011, p. 27 27

Tòquio, 17 de març. Les forces armades japoneses van llançar avui unes 30 tones d'aigua sobre un dels sis reactors de la central nuclear de Fukushima, fora de control des de fa sis dies, en un desesperat intent per refredar el nucli que alberga el combustible atòmic, altament radioactiu.

Aquesta tasca va ser complementada per un cos policial que va utilitzar canons d'aigua per aconseguir el mateix objectiu, però totes dues tasques van ser suspeses quan tècnics nuclears van comprovar que el nivell de radioactivitat continuava alt, particularment a la zona que envolta la planta de generació elèctrica devastada pel sisme i el tsunami que va colpejar la costa nord-est del Japó el 11 de març.


En el seu informe diari sobre la situació a Fukushima, un especialista de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (AIEA), Graham Andrew, va afirmar que la situació segueix sent molt seriosa, però no hi ha hagut un agreujament significativa, pel que estem autoritzats per dir que respecte a dimecres és raonablement estable.


Hores abans, helicòpters militars van llançar tones d'aigües sobre el reactor 3.
Per primera vegada en aquesta cursa contrarellotge, un cos policial japonès intervenir en les tasques de refredament dels reactors amb camions dotats de canons d'aigua.

Cada un dels helicòpters destacats en la missió té capacitat per llançar 05/07 tones d'aigua, segons la televisió japonesa NHK. L'objectiu és complicat si es considera que la radiació sobre el reactor és 40 vegades superior que en terra ferma, i a causa d'això els helicòpters no poden sobrevolar en cercles la planta sinó que han de transitar en línia recta i deixar anar la seva càrrega sobre l'edifici.

En 20 minuts, els helicòpters van fer quatre llançaments d'aigua sobre l'immoble que alberga el reactor 3, la teulada va quedar destrossat per una explosió. Durant la missió, els pilots van descobrir que a la piscina de refrigeració de l'edifici queda encara menys aigua que al veí reactor 4. Segons experts, que els nivells de radioactivitat no hagin disminuït amb l'operació de refredament del reactor 3 no vol dir que la missió ha fracassat, ja que l'evaporació d'aigua del vas podria provocar que partícules radioactives addicionals quedin arremolinades als voltants.

El més important és bolcar grans quantitats d'aigua sobre les edificacions 3 i 4, sobretot per omplir les piscines de refrigeració, va informar el portaveu de l'agència japonesa per a la seguretat atòmica, Hidehiko Nishiyama.

Mig centenar de treballadors japonesos de la indústria atòmica treballen a la planta per restablir el control dels circuits de refredament dels edificis 1 i 2, activats amb sistemes elèctrics. Els treballs de refredament dels reactors 5 i 6 encara no han començat, però segons el portaveu governamental Yukio Edan encara queda una mica de temps fins que la situació sigui perillosa. Segons l'AIEA, des del passat divendres van resultar ferits 46 treballadors de la central de Fukushima pel terratrèmol, les explosions i l'elevada radioactivitat.

La situació dels desallotjats també empitjora. A la prefectura de Fukushima cada vegada són més les persones que abandonen les seves llars a la recerca de lloc segur: NHK va informar que altres 28 mil persones van fugir de la zona. A la regió danyada, molts refugis estan desbordats i continua l'escassetat de combustible i aliments. Per a la ciutat de Tòquio, el govern va advertir a més un possible col lapse de l'abastament elèctric.

Font:La Jornada

Recuperem l'Entrevista al físic nuclear Antoni Lloret al programa Àgora (TV3)

El Dr. Lloret va ser l'encarregat de redactar l'informe sobre els impactes de l'energia nuclear demanat pel Parlament català quan s'havia de construir el primer reactor d'Ascó, ha rebut nombrosos reconeixements com la Creu de Sant Jordi i és director de recerca del Centre National de la Recherche Scientifique de Tolosa de Llenguadoc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada