1 de nov. 2011

La lluita en defensa del riu Ebre

Un article publicat el 29 de setembre al bloc de l’aigua del diari El Punt, Les aigües.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) es va constituir l’any 2000 com a resposta ciutadana al Plan Hidrológico Nacional (PHN) del govern del PP. Amb aquesta nova manera d’organitzar-nos, la PDE continuava la lluita que havien estat duent a terme la gent de les Terres de l’Ebre (TTE) des dels anys 1970 a favor del riu Ebre. La PDE no és cap associació formal ni burocràtica, sinó un espai on ciutadans de diversos àmbits podem ajuntar-nos voluntàriament, i cadascú pot aportar el seu “gra de sorra” per a protegir el riu, els seus ecosistemes, i el futur de les TTE.

La nostra acció més important i visual, és la mobilització ciutadana. Hem organitzat manifestacions multitudinàries arreu de Catalunya, de l’Estat Espanyol, i d’Europa. Milers de persones s’han manifestat pels carrers de les ciutats de les TTE, Barcelona, Madrid, València, i Brussel·les entre altres llocs. També pensem que convèncer és vèncer, i així hem intentat sempre anar juntament amb la comunitat científica. Allà on anem, aportem arguments científics sòlids en contra dels transvasaments, en contra dels usos irracionals de l’aigua, i a favor d’un règim de cabals per a garantir unes condicions mínimes de bon estat del riu. També hem portat la nostra problemàtica a les més altes instàncies de la Comissió Europea.

Un cop passada l’època del PHN, la PDE ha continuat treballant perquè entenem que els problemes del riu no s’han solucionat. Hi ha hagut més intents de transvasament i segurament ara en vindran més. També veiem que cada vegada més s’estan afavorint uns usos del riu poc sostenibles que deixen en perill el baix Ebre, el Delta i el Mar de l’Ebre. Aquí a les Terres de l’Ebre molta gent depèn d’unes bones condicions del riu; directament, els agricultors, arrossaires, pescadors, mariscaires; i indirectament molta altra gent, com per exemple, els que intenten tirar endavant projectes de turisme “verd”.

De fet, l’Ebre és el principal recurs d’aquestes terres i si no el conservem, continuarà el “transvasament” d’inversions i dels nostres joves cap a les grans ciutats més cap al nord.

En aquests moments, estem a l’espera que el govern de Madrid publiqui el Pla de Conca per a l’Ebre. Aquesta publicació ve obligada per la Directiva Marc d’Aigües de la Unió Europea, però encara així, no arriba. Fa dos anys que el Pla de Conca hauria d’estar llest, i la Comissió Europea ha decidit portar l’estat Espanyol als Tribunals per aquesta qüestió. Aquest Pla, si segueix les normes de la Directiva europea, ha d’establir i garantir un bon estat de les aigües de l’Ebre. Una de les claus d’aquestes garanties és la fixació d’un regim “mínim” de cabals. Els experts i les parts interessades ja han calculat una proposta, que ha estat aprovada pel Parlament Català, però des de Madrid sembla que fan orelles de marxant i al final publicaran un cabal “políticament convenient” per tal de complaure els usuaris sense tenir en compte el riu i la seva gent. Demanem que la Generalitat exigeixi uns cabals raonables i sostenibles per a l’Ebre dins d’aquest Pla de Conca.

Les últimes notícies tampoc són gaire esperançadores. El Tribunal Suprem demana que el govern de Madrid doni una resposta a les peticions de transvasaments al País Valencià, i el PP ha demanat (per a començar) un transvasament cap a Castelló. Amb aquesta sentència a la mà i una possible victòria del PP el 20N, no sabem quin futur ens espera. Alhora cal no oblidar que les obres que poden permetre els transvasaments no s’han aturat mai. Baix el concepte de “interès general”, els diferents governs han continuat amb el Canal Segarra-Garrigues (del riu Segre, el principal tributari de l’Ebre) i el Canal Xerta-Sènia. Des de la PDE pensem que, donat l’escàs rendiment i el futur incert dels regadius, aquesta aigua acabarà fent cap a Barcelona i València per a usos d’especulació.

Per tot això, la PDE ha convocat una assemblea informativa per al dissabte 1 d’octubre, on parlarem del que està passant i del que pot passar, i buscarem propostes per defensar el riu i el territori. Serà a les 20.00 a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Hi esteu tots convidats!

Lo riu és vida – no als transvasaments!

http://ebre.net/bloc

o0o

Carta al diari - Transvasament a Castellò
27/10/ 2011

Carta publicada a la Veu de l’Ebre al mes de setembre.

Transvasament a Castelló

La Plataforma en Defensa de l’Ebre porta anys avisant de que el canal Xerta-Sénia esta pensat única i exclusivament per transvasar aigua a Castelló. Durant aquest anys s’ha matxucat a la gent que ha dit això tractant-los d’exagerats i paranoics, però el temps desgraciadament esta donant la raó a esta gent.

Ara estem tots sorpresos sobre l’exigència de transvasar aigua a Castelló per part de la diputació de Castelló, però no mos hauríem de sorprendre tan, al cap i a la fi, a Castelló volen lo mateix que al Consorci d’aigües de Tarragona o als “quatre poblets de Barcelona” que xuparan aigua del Segarra-Garrigues.

Perquè els de Castelló han de tenir menys drets que els de Tarragona o Barcelona?

Aquí els que no tenim cap dret som els ciutadans de les TTEE que ja podem anar preparant les maletes i marxar cap a les grans capitals.

Alfredo Orà

o0o

Endavant amb els projectes (carta al diari)
ARRIBEN LES VACANCES, ENDAVANT AMB ELS PROJECTES QUE TENEN OPOSICIÓ SOCIAL. I LA CRISI… això només és per als poca-roba
o0o

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada