El burca i el nicab tornen a ser objecte de polèmica en la societat catalana arrel de l’anunci fet pel Govern de la Generalitat d’aprovar una llei que pretén prohibir el seu ús, no només en espais públics com ja han fet diversos ajuntaments catalans, sinó també en la via pública.
Segons el Conseller d’Interior Felip Puig, aquesta llei obeeix a raons de “seguretat ciutadana” ja que afirma “aborda els efectes per a la seguretat pública de l’ocultació de la identitat personal”.
No s’han fet esperar les reaccions crítiques de col·lectius i entitats islàmiques, així com d’estudiosos/es en la matèria, com és el cas de l’escriptora i professora de la UAM, Ángeles Ramírez que argumenta “la prohibició serveix a les administracions per demostrar a la resta de la societat que les dones son subjectes governables, i que l’Estat està controlant als musulmans” també explica la diversitat de motius pels quals algunes dones musulmanes utilitzen el vel integral, ja que no es pot generalitzar que sempre s’utilitza el burca o nicab per imposició de l’home, sinó també per qüestions culturals i d’estatus social.
Arguments de la GeneralitatSegons la Generalitat la llei que s’està gestant obeeix a la raó de que l’utilització del vel integral es pot fer servir per a amagar la identitat de la persona a la vegada que possibles artefactes perillosos, descuidant que qualsevol persona por ocultar la seva identitat i dur objectes perillosos sense la necessitat de vestir un burca o nicab.
L‘alliberament de la dona front al suposat masclisme musulmà, és una altra de les raons més potents que abanderen des del Govern per a tirar endavant l’esmentada llei. No obstant cal tenir en compte que, com ja s’ha dit abans, l’utilització del burca no només respon a criteris d’imposició per part de l’home i que s’ha d’anar amb peus de plom al jutjar desde la nostra perspectiva occidental i etnocentrista la pressuposada submissió de la dona musulmana, ja que a casa nostra encara queda molt per fer en aquest àmbit.
Possibles conseqüències
La prohibició del vel integral als espais públics de Catalunya es posada en dubte per alguns sectors de la societat degut a que podria desencadenar una serie de conseqüències contraproduents tant en la població musulmana resident a Catalunya com en la mateixa societat catalana. Si de veritat aquestes dones estan coaccionades pels seus homes a dur el burca o nicab cap la possibilitat de que ja ni tan sols surtin al carrer i es cree més marginació cap a la figura de la dona musulmana incrementant així el problema.
També s’ha de tenir en compte el context actual que viu Catalunya, d’immigració i auge de l’extrema dreta racista, la qual aprofitaria la prohibició del vel integral per reafirmar-se en les seves postures feixistes i estigmatitzar, ara ja amb marc polític que els empare, la cultura musulmana i el món islàmic incrementant així la xenofòbia front a aquestes dones que “vulnerarien la llei”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada